Întrucât joi se sărbătorește iubirea, Filarmonica de Stat Oradea a pregătit, în această săptămână, nu unul, ci două seri muzicale deosebite.

 

Astfel, mâine, 13 februarie, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartok”, va avea loc un concert extraordinar dedicat Zilei Îndrăgostiților, susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Oradea „Camerata Michael Haydn”. Evenimentul, intitulat „Classic love songs”, se află la cea de-a treia ediție. Preţul unui bilet este de 15 lei.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc joi, 14 februarie, tot de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartok”. Este vorba despre un concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene.

Din program vor face parte: O. Respighi: Suita Păsările; J. Haydn: Concert pentru pian şi orchestră în Sol major, Hob. XVIII.4; P. Mascagni: Cavalleria rusticana – Cor introductiv; P. Mascagni: Cavalleria rusticana – Intermezzo; R. Leoncavallo: Paiaţe – Corul clopotelor; R. Wagner: Lohengrin - Marş nupţial; G. Bizet: Carmen – Corul țigaretei; R. Wagner: Tannhäuser – Corul cavalerilor și nobililor; G. Verdi: La Traviata – Preludiu la Actul I; G. Verdi: La Traviata – Corul matadorilor spanioli; G. Verdi: Trubadurul – Corul țiganilor; G. Verdi: Rigoletto – „Zitti, zitti” și G. Donizetti: Don Pasquale – Corul servitorilor.

Solistul invitat este pianistul român de excepţie, Horia Mihail, un artist multilateral, cunoscut nu numai pentru interpretările sale de o valoare unică, atât concertante, cât şi camerale sau solistice, dar şi pentru proiectele sale de desfăşurare națională, prin care promovează neobosit adevăratele valori ale muzicii culte şi în acele colţuri ale țării unde muzica vie poate ajunge doar ocazional la publicul ascultător. A debutat la vârsta de 10 ani, în oraşul său natal, Braşov. De atunci, a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. A susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe patru continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum: Roman Totenberg, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz ș a. A putut fi ascultat pe diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria şi Statele Unite, şi a realizat numeroase înregistrări cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. După ce a funcţionat o perioadă de trei ani, ca lector universitar la Boston University, a revenit la Braşov, în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma. Din anul 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

La concertul de joi va participa și Corul Filarmonicii din Oradea, dirijat de Lászlóffy Zsolt. Biletele se găsesc la agenţia Filarmonicii (str. Moscovei nr. 5).