Mihai Eminescu, viaţa şi activitatea literară
MIHAI EMINESCU (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) - viaţa şi activitatea literară.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850. Este fiul căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Eminovici, fostă Iuraşcu. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu. Între 1858-1866 urmează şcoala la Cernăuţi. Termină clasa a IV-a clasificat al 5-lea din 82 de elevi, după care face 2 clase de gimnaziu. 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul şi elevii scot o broşură, "Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti", în care apare şi poezia "La mormântul lui Aron Pumnul" semnată M. Eminoviciu. La 25 februarie debutează în revista "Familia", din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-aş avea". Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu.
Între 1869-1872, este student la Viena. Urmează ca "auditor extraordinar" Facultatea de Filosofie şi Drept. Activează în rândul societăţilor studenţeşti, se împrieteneşte cu Ioan Slavici, o cunoaşte la Viena pe Veronica Micle; începe colaborarea la "Convorbiri literare"; debutează ca publicist în ziarul "Albina" din Pesta. Între 1872-1874 este student "ordinar" la Berlin. Între 1874-1877 e director al Bibliotecii Centrale, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul "Curierul de Iaşi". Continuă să publice în "Convorbiri literare". Devine bun prieten cu Ion Creangă, pe care-l determină să scrie şi-l introduce la "Junimea ".
În 1877 se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef (1880) la ziarul "Timpul". Desfăşoară o activitate publicistică excepţională care-i ruinează însă sănătatea. În această perioada scrie marile lui poeme : "Scrisorile" , "Luceafărul" etc. În iunie 1883, poetul se îmbolnăveşte grav, fiind internat la spitalul doctorului Şuţu. În decembrie 1883, îi apare volumul "Poezii" cu prefaţa şi cu texte selectate de Titu Maiorescu. Mihai Eminescu se stinge din viaţă la 15 iunie 1889 în casa de sănătate a doctorului Şuţu. Este înmormântat la Bucureşti , la Cimitirul Bellu.
Opera
"Eminescu este cel dintâi scriitor român care scrie către toţi românii într-un grai pe care românii de oriunde îl pot recunoaşte ca al lor". (N.Iorga) Cel mai mare scriitor român pe care l-a ivit timpul până acum "Mihai Eminescu a lăsat o mare amprentă în literatura română prin operele sale geniale. Mihai Eminescu este poetul cel mai reprezentativ al literaturii române, "poetul nepereche" (G.Călinescu), creator al unei opere care străbate timpul cu o forţă nealterată, trăind într-o perpetuă actualitate. Creaţia sa este bogată în diferite teme şi motive. Este cunoscută, apreciata şi studiată nu numai de românii de pretutindeni, dar şi de alte popoare de peste hotare. Este tradusă în mai mult de 60 de limbi. Opera sa formează o epocă în dezvoltarea artistică a poporului român. Niciodată până la Mihai Eminescu limba română n-a sunat cu atâta plenitudine armonioasă, atât de natural şi atât de firesc.
În creaţia poetului şi-au aflat expresia durerera şi revolta oamenilor de rând, critica burghezimii, ştiinţa şi filosofia, natura şi dragostea. Operele cele mai reprezentative ale sale sunt: Sărmanul Dionis (1 decembrie1872 "Convorbiri literare"), Floare albastră ( 1 aprilie1873 "Conv. lit."), Dorinţă (1 septembrie1876 "Conv.lit."), Lacul (1 septembrie1876 "Conv. Lit."), Sara pe deal (1 iulie 1885 "Conv. Lit."), O, rămâi (1 februarie 1879 "Conv. Lit."), Epigonii (1870, "Conv. lit."), Scrisorile, cea mai mare bogăţie a sa fiind poemul Luceafărul. Capodopera, ce păşeşte peste vremi şi meridiane, poemul Luceafărul încununează calea de creaţie a aceluia căruia i-a fost menit să devină şi el astru, cu acelaşi nume în literatura română. şi poetul. Mihai Eminescu reprezintă continuitatea culturii şi a literaturii române în ceea ce a realizat ea până la Eminescu, deschizând, prin modernitatea totală a gândirii şi a creaţiei sale, drumul spre şi mai depline împliniri.
În fotografie sunt cele patru portrete cunoscute ale lui Mihai Eminescu.
Citeşte aspecte inedite din viaţa lui Mihai Eminescu aici.
am prezentat asta si imi pune aia zece mancati as
Te pup de aici din Utah, cel mai bun eseu il stia si doamna de romana o sa pun baietii pe ea ca sunt oe arest
am dat drop la album
vedeti ca e bun am luat 4
Este o compunere bun acum sa iau si 10
Cel mai bun am luat note bune
Multumesc de informatie
Mersi mult pentru informatii =)).
Ms ms sanatate
tema pentru maine ms
Maine trebuie sa prezint compunerea, sper doar sa nu fi luat toti colegii de pe acelasi site ca mine ca am incurcat-o cu totii ;_;
Foarte bun am loat 9
Daca nu ar fi existat nu as fi reusit sa fac proiectul in veci. nota 100000/10
Cel mai bun referat hai tpp
RECOMAND=))))))))))))))))))))))))))
schema romaneasca
f
bravo foarte bun te pup acolo jos
Cel mai bun referat
I cel mai bun referat
ii
Este un referat foarte bun
Este un referat foarte bun
Foarte multe informații și un scris frumos
Mersi mult