Zilele Revistei Familia s-au încheiat vineri, 25 octombrie, cu o conferință ținută de președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) la Biblioteca Județeană. Nicolae Manolescu a vorbit și despre criticile la adresa revistelor de cultură, subliniind că fără implicare statului, revistele nu ar putea să se autofinanțeze.

La conferința „Lista canonică a literaturii române” au participat, pe lângă Ioan Moldovan, Traian Ștef și ceilalți reprezentanți ai Revistei Familia, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Mircea Muthu, Sorin Lavric, Vasile Igna, Adrian Popescu, Daniel Cristea Enache, Vasile Dan, Traian Dobrinescu, Hanna Bota.

„Am fost în total la 10-15 ediții ale Zilelor Revistei Familia înainte de 1989. Mereu mi-a plăcut atmosfera și oamenii de aici, din Oradea. Adevărul este că înainte de 1989 aveam mai multe fonduri pentru activitățile culturale. La un moment dat un ofițer de securitate ne-a spus să avem grijă ce spunem la Oradea, ce nume pronunțăm. Ce nume, am întrebat. Ana Blandiana, spre exemplu, ne-a răspuns el. Încet-încet unele nume precum Radu Tudoran, Paul Goma etc, de care nu aveam voie să mai vorbim, s-au adunat. Dispăreau numele scriitorilor precum cel al oamenilor din regimul comunist rusesc, epurat de Stalin. Nu ne-am ținut gura la Oradea, dar am fost un pic stresați. Așa au fost ultimele întâlniri de la Zilele Revistei Familia, fără entuziasmul de altă dată. Am rămas cu un gust amar și nu am mai venit apoi o bună perioadă la Oradea. În numele Uniunii Scriitorilor din România am venit aici să spunem că nu se poate fără Revista Familia și Zilelele Revistei Familia. Nu se poate”, a spus Manolescu, în aplauzele publicului.

Despre Canon, politică și finanțare

Vorbind despre relația dintre stat, cultură și politică, Nicolae Manolescu a abordat tangențial și criticile la adresa finanțării revistelor de cultură, dar într-un mod elegant.

„Eu, care am fost în Partidul Național Liberal, am frisoane atunci când vin liberalii la cultură. Vedem ce se întâmplă la Oradea, au făcut liberalii și multe lucruri bune, dar m-am uitat pe lista miniștrilor, și m-am cam speriat. Am văzut un nume de care nu am auzit în viaţa mea. Nu numai revista Familia ci toată Uniunea Scriitorilor atârnă de ministrul culturii şi de competenţele lui. În fond, un liberal, atunci când conducea Consiliul Județean Bihor, a organizat de a făcut praf Revista Familia”, a spus Manolescu care, referindu-se la criticile aduse în ultimul timp la adresa finanțării Revistei Familia, a spus: „o atitudine de acel fel pune în pericol toate revistele culturale. Nu aș numi atitudinea aceea ca necolegială. Nu vrem să se întâmple și la noi ca în Franța unde revistele de cultură au devenit superficiale. Niciodată o revistă de cultură nu a reușit să trăiască din propriile venituri. Citeam într-un ziar național, cu câteva zile în urmă, un material de câteva pagini cu un scriitor de care nu am auzit în viața mea, nici eu nici colegii mei. Trăim într-o lume în care pur și simplu se inventează scriitori. Există un val subcultural care amestecă toate valorile. Nu mai știi care este o carte ce merită cu adevărat citită. Tocmai de aceea am făcut acest Canon al literaturii române. Am  apelat la 35 de critici care au recomandat cărți și scriitori. A rezultat o medie, nu o ierarhie. Nu toate cărțile sunt geniale dar cu siguranță sunt foarte bune. În tot acest context, rolul revistelor literare este foarte important. Ar fi un dezastru dacă toată lumea ar recomanda cărți sau scriitori. Ar fi ca la loterie, un haos. Aceste lucruri trebuie făcute de oameni care se pricep. Tocmai de aceea, este important ca statul, autoritățile județene sau locale, să le subvenționeze. Statul este obligat să susțină cultura. Ea ne unește. E ca un miez tare într-un fruct care se și reproduce, pentru că din el crește un nou pom”, a spus, printre altele Nicolae Manolescu.

Listele poeţilor şi prozatorilor au fost publicate deja în Revista România Literară, Oradea fiind aleasă pentru a fi făcută cunoscută lista criticilor.

Ediţia a XXIX-a a Zilelor Revistei Familia s-a desfășurat în perioada 24-26 octombrie, având printre invitați: poetul şi prozatorul Gabriel Chifu, director al revistei România Literară, criticul Răzvan Voncu, redactor şef al aceleiaşi reviste, criticul Daniel Cristea-Enache, titularul cronicii literare la România Literară, filosoful Sorin Lavric, redactor al Revistei România Literară, director de programe al USR, și Mircea Muthu, profesor universitar al Filologiei clujene, poetul Adrian Popescu, directorul Revistei Steaua de la Cluj-Napoca, laureat al Premiului Naţional Mihai Eminescu pentru poezie, poetul Vasile Igna, poetul Vasile Dan, redactor şef al Revistei Arca, poetul şi traducătorul Horia Gârbea, preşedintele Filialei de Poezie a USR Bucureşti, redactor al Revistei Luceafărul de Dimineaţă, prozatorul Traian Dobrinescu și poeta Hanna Bota.

Pe 25 octombrie, înainte de conferința de la Biblioteca Județeană, invitații Revistei Familia au stat de vorbă cu elevii și profesorii de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.