În perioada 17-31 ianuarie, la Institutul Cultural Român din Roma, a fost deschisă expoziția „Mud & Bones” („Noroi și oase”), o reprezentare a trecutului realizată de câțiva dintre cei mai talentați tineri artiști români, unul dintre aceștia fiind artistul plastic orădean Remus Ilisie.

 

Evenimentul a reunit lucrările unora dintre cei mai talentați tineri artiști români: Remus Ilisie (Oradea), Mircea Ciutu (București) și Vanessa Gageos (Cluj-Napoca). Artistul plastic orădean a prezentat, în cadrul expoziției, două ready-made-uri, „Bullets” („Gloanțe”) şi „From Dust till Dawn” („Din pământ în pământ„), precum și o instalație, „The Golden Skulls” („Craniile de aur”).

Vernisajul expoziției a avut loc în 17 ianuarie, iar printre cei prezenți la manifestare s-au numărat directorul Institutului Cultural Român din Roma, președintele IoDeposito, jurnaliști, dar și public iubitor de artă.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost de a populariza artiști români contemporani, protagoniștii unei noi ere de renaștere culturală, din care comunitatea europeană se inspiră. Artiștii au prezentat artistic relația lor cu războiul, regimul dictatorial și istoria, într-un limbaj vizual aparte, prin sculptură, ready-made-uri, video artă și fotografie. Expozanții au redat tema conflictului, într-o manieră personală, prin redefinirea conceptelor de identitate, memorie, fragilitate și apartenență.

Întreaga atmosferă, personalul institutului și grandoarea clădirii au făcut ca expoziția să fie una cu un puternic impact asupra privitorului. La vernisaj au participat și persoane cu deficiențe de auz. Pentru aceștia, dar și pentru toți invitații, Remus Ilisie a tradus în limbajul mimico-gestual internațional prezentarea curatorului, dar a oferit detalii și despre lucrările sale.

„A fost o mândrie pentru noi, ca artişti, să ne vedem lucrările expuse la Accademia di Romania din Roma, lucrări care vorbesc, artistic, despre istoria adevărată a românilor. Le mulțumim doamnelor Chiara Artico, curatorul IoDeposito, Giulia Di Paola, responsabil proiect IoDeposito, Oana Boșca Mălin, director adjunct responsabil la Accademia di Romania şi domnului referent Matei Stoenescu de la Accademia di Romania. Totodată, îi mulțumim domnului Valentin Morariu pentru fotografii”, a spus Remus Ilisie.

Organizată de ONG-ul „IoDeposito”, expoziția a fost parte a Festivalului „B#Side War”, o amplă manifestare artistică și culturală, care are ca scop investigarea „moștenirii” lăsate de Războaiele Mondiale și de războaiele secolului XX.