Lansare de carte inedită, la Oradea. Revizuită de profesoara Maria T. Pop de la Facultatea de Construcţii din Oradea, lucrarea "Degradări şi defecte în construcţii - cauze şi soluţii", scrisă de Osztroluczky Miklós, a fost lansată ieri pe şantierul Palatului de Justiţie din Parcul Traian, în prezenţa muncitorilor şi a studenţilor.

La eveniment au participat: lector dr. ing. Maria T. Pop din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură Oradea, criticul de artă Ramona Novicov, Bokos Emese de la Editura Casa, studentul Kovacs Zoltan şi directorul de şantier Mihai Niculiţă.

"Nu este o carte oarecare, este un cumul de expertize tehnice adresat nu doar specialiştilor ci şi celor care le pasă cu adevărat de mediul în care trăiesc. Este o poveste despre cum trăiesc şi respiră clădirile. Lucrarea începe cu un capitol legat de structura clădirilor şi se încheie cu un capitol dedicat finisajelor", a spus Maria T. Pop care a fost completată de studentul Kovacs Zoltan: "cartea este scrisă într-un limbaj accesibil şi prezintă, printre altele, acţiunile care pot degrada clădirile şi efectele acestora. Sunt detaliate tipuri de degradări cu exemple concrete şi imagini, iar la final cuprinde un set de sfaturi pentru proprietarii de clădiri".

Ramona Novicov, conf. univ. dr. la aceeaşi Facultate de Construcţii şi Arhitectură a Universităţii din Oradea, a spus că municipiul este un mare şantier şi va continua să fie aşa ani buni, că este nevoie de constructori pe aceste şantiere şi că, în general, "nu merge şantierul fără carte şi cartea fără şantier".

"Renovarea este o problemă filosofică!"

Şeful lucrărilor de la Palarul de Justiţie, Mihai Niculiţă a prezentat echipa de specialişti care lucrează pe şantier şi a remarcat grafica excepţională a cărţii. "Cartea se referă în exclusivitate la clădiri noi, la structuri din beton-armat, nu la monumente. Apoi, sunt prezentate în general degradări cauzate de nepricepere sau de erori de construcţie. Mai merită adăugat că aşa cum bine spunea un arhitect italian, «Degradarea este răspunsul materiei la trecerea timpului», ceea ce înseamnă că problema unei reconstrucţii sau renovări este una filosofică, înainte de a fi una tehnică", a spus Mihai Niculiţă. 

Lucrarea face parte din colecţia "Meşterul priceput" a Editurii Casa.