Muzeul Cetății și Orașului Oradea este gazda, până pe 30 iulie, a unei colecții unice de tablouri, lucrări inedite realizate din zeci de mii de mărgele. Medicul stomatolog Mariana Casian este o artistă plastică care și-a găsit doar de câțiva ani această bucurie de a da artei plastice și o altă formă de creație.

 

Vineri, 16 iunie, în prezența celor doi episcopi români, PSS Sofronie Drincec, Episcopul Ortodox al Oradiei și PSS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, dar și a numeroșilor invitați, a avut loc vernisajul expoziției ”Enigmele mărgelelor”. Cele peste 70 de tablouri o au ca autor pe dr. Mariana Casian, o artistă plastică care a îmbinat într-un mod aparte arta și mărgelele. Absolventă a Facultății de Stomatologie (Cluj – Napoca), Mariana Casian a descoperit ”la ceas de toamnă” acest antidot care este activitatea creativă. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Ramona Novicov, critic de artă. ”Odată ce ai pătruns în această lume magică te-ai dizolvat, te-ai topit. Odată ce ai trecut dincolo, nu te mai poți întoarce. Se petrece o enigmă. Este o vrajă pe care artista a experimentat-o, lucrând o zi pe un centimetru pătrat”, a declarat Ramona Novicov.

Expoziția reprezintă parada a zeci de mii de mărgele de sticlă, cu dimensiuni între 1 și 2 mm, fixate fiecare în parte, prin lipire, folosindu-se între 10.000 și peste 100.000 de mărgele, în funcție de mărimea tablourilor. Potrivit artistei Mariana Casian dificultatea constă în lipsa unor degradeuri pe care o pensulă le poate obține, lipsa de uniformitate a mărgelelor, precum și rigiditatea lor. Luciul sau opacitatea obligă o anumită poziționare a lor. Temele sunt alese cu ochii minții și ai inimii, astfel tablourile se pot grupa pe diferite categorii, portrete, peisaje, ochi, natură moartă etc.

”Nu te naști învingător, nu te naști învins, te naști cu posibilitatea de a alege. Deși la ceas de toamnă am ajuns pe o cale neumblată, eu am ales realizarea acelui ceva ce vrei să-l lași în urma ta ca o rază în întunericul uitării. Nu poți opri valurile vieții, însă poți să înveți să înoți. Pe o cale neumblată a trebuit să învăț un nou alfabet. Totul e să dorești. După cum vedeți, cu trecerea anilor, cortina nu s-a lăsat peste visele mele. Astfel am realizat pentru dumneavoastră parada a zeci de mii de mărgelușe sperând să clădesc cu ele punți de legătură între realizator și privitor, punți de bucurie cu rol terapeutic, socotind bucuria un panaceu universal, care doresc ca azi, să nu vă sfiiți să-l luați în supradoză. Aș dori să descoperiți în tablouri bucuria culorii care să vă poarte într-o plăcută visare. Imaginile mele se doresc a fi o tăcere a minții, dar în același timp o muzică a privirii. Expoziția doresc să devină o odă a bucuriei care să vă pătrundă în suflet ca un duh de pace, de speranță, aducând o fărâmă de liniște în inimile dumneavoastră”, a declarat Mariana Casian. Evenimentul s-a bucurat de aprecierea unanimă a celor prezenți, impresionați de tenacitatea și talentul artistei.

Expoziția ”Enigmele mărgelelor” poate fi vizitată la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, în sălile 12-13, etaj I, Corp B, Palatul Princiar, în intervalul orar 9.00 – 17.00, de marți până duminică. Lucrările vor rămâne expuse până pe 30 iulie 2017.