Miercuri, 5 iunie, la Muzeul Ţării Crişurilor, a avut loc vernisajul expoziţiei Oradea mea de turtă dulce, al actriţei Adela Lazăr. Vernisajul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de orădeni, iar lucrările, care ne invită într-o lume feerică, a bucuriei şi a speranţei, vor rămâne pe simeze până în data de 23 iunie.

„Sunt impresionat de această expoziţie care emană numai bucurie. Am citit CV-ul Adelei şi am rămas, de asemenea, impresionat de anumite detalii”, a spus managerul muzeului, Aurel Chiriac. „Adela este absolventă de psiho-pedagogie şi a fost învăţătoare pentru copiii internaţi la secţia de chirurgie cardiovasculară. Acolo a învăţat să preţuiască viaţa, şi asta se oglindeşte în picturile ei. Învăţăm că dincolo de durere există bucurie, că există mereu speranţă şi că există fericire. Aceste tablouri evocă o realitate pe care Adela o trăieşte şi o exprimă exact aşa cum o trăieşte”, a spus Chiriac.

Impresionat de bucuria pe care aceste lucrări o transmit a fost şi directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan. „Dacă ne gândim la titlul expoziţiei Oraşul meu de turtă dulce, găsim în el o metaforă pentru tipul de manifestare artistică al Adelei. Găsim în el o dulceaţă, o feerie a existenţei... Şi în această lume feerică suntem invitaţi să devenim şi noi eroi”, a spus Moldovan.

Adela Lazăr a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș în 2004 și din anul 2005 este actriţă la Teatrul Regina Maria din Oradea, iar din 2009, membră în Asociaţia Artiştilor Plastici din Târgu Mureş. Prima sa expoziţie de pictură, intitulată Chevalet, a avut loc în anul 2008, la Librăria Gutenberg. A urmat expoziţia Hainele cele noi ale împăratului, în 2017, într-o cafenea din centrul oraşului Oradea. În 2018 a avut loc expoziţia Oradea mea de turtă dulce, găzduită de Teatrul Regina Maria. A participat, de asemenea, la mai multe expoziţii de grup şi tabere de pictură, în ţară şi în străinătate, organizate de Asociaţia Artiştilor Plastici din Târgu Mureş. Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă lucrări în care Adela Lazăr „a imaginat o lume de basm, idilică, plină de culoare, unde emblemele oraşului (Palatul Apollo, Palatul Vulturul Negru, Casa Darvas La Roche, Palatul Rimanóczy Kálman Jr., Teatrul Regina Maria, Palatul Moskovits Miksa etc.), cărora le-a păstrat intacte elementele identitare, sunt transpuse metaforic, prin spirit ludic şi joc cromatic, în arhitecturi care ne aduc aminte de fantasticul copilăriei”.

În încheierea vernisajului, Adela Lazăr a mărturisit că i s-a împlinit un vis, acela de a expune „într-un muzeu adevărat”, deşi ea nu are studii în arte plastice. Şi nici nu-şi doreşte să aibă. „Am fost îndemnată să fac cursuri de pictură şi nu am dorit. Vreau să îmi păstrez libertatea de a crea, de a mă exprima. Tot ce vedeţi expus astăzi aici este în forma lui brută”, a spus Adela.  „Această expoziţie este un cadou pe care-l aduc Oradiei, oraşul care m-a adoptat acum 15 ani şi care este acum şi oraşul meu. Mesajul pe care am vrut să-l transmit este că nu există nimic vechi sau lipsit de valoare. Spre exemplul, în tabloul cu Bazarul, am folosit o sticlă, o cană de cafea, o cutie, lucruri pe care altcineva le-ar fi aruncat. Trebuie să fim fericiţi şi să vedem partea bună din tot ce ni se întâmplă şi trebuie să vedem frumuseaţa din fiecare lucru care ne înconjoară”, a explicat Adela. „Pictactriţa”, după cum se autointitulează, a ţinut să mulţumească turor celor care au ajuta-o să-şi vadă visul împlinit: prietenilor care au îndemnat-o să picteze şi să expună, familiei, colegilor din teatru, dar şi Muzeului Ţării Crişurilor, care şi-a deschis porţile pentru lucrările ei.

Expoziţia rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 23 iunie.

Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copiii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, angajații actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor.