Teatrul independent Studio Act invită orădenii la premiera spectacolului „Vă plac bananele, tovarăşi?”, după un text de Székely Csaba, în regia lui Andi Gherghe. Cea de-a doua producţie a Studio Act Oradea va fi prezentată publicului vineri, 16 iunie, de la ora 20.00, la sediul din str. Crinului nr. 2 (în curte la Kosher).

 

Spectacolul „Vă plac bananele, tovarăşi?” are la bază textul cu acelaşi nume semnat de Székely Csaba şi este o satiră la adresa comunismului românesc. Monodrama a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009. Din distribuția spectacolului face parte actorul Alin Stanciu, care-l interpretează pe tânărul Robert, iar regia poartă semnătura lui Andi Gherghe, actor la rându-i și regizor. Aflat la prima colaborare cu Studio Act, Andi Gherghe este un nume care s-a remarcat pe scena teatrului independent românesc, prin șase spectacole, printre care producția Maro (bazată tot pe un text scris de Székely Csaba), care s-a bucurat de un mare succes.

„Vă plac bananele, tovarăși?” „este o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e «inamic» al regimului”, se arată în sinopsis.

Alin Stanciu, protagonistul spectacolului, mărturiseşte că nu e prima dată când joacă într-o monodramă, primele încercări având loc în timpul facultăţii, este însă prima dată când acceptă o astfel de provocare în cariera de actor profesionist,

„Este prima monodramă care m-a incitat, pentru că viziunea scriitorului despre acea perioadă este foarte asemănătoare cu a mea”, a spus Alin Stanciu. „Personajul Robert trece naiv prin toată perioada comunistă, lovindu-se de experienţele comune tuturor. Este protejat însă de speranţă şi dorinţa lui de a fi bine totul. În acelaşi timp, Robert, deşi are o naivitate sentimentală, percepe foarte profund dragostea”, a mai precizat actorul. Spectacolul este adresat tututor categoriilor de vârstă, dar vizează în special tinerii care nu au trăit în perioada comunistă.