O premieră absolută în România - Şarpele în iarbă, un spectacol inedit
Teatrul Regina Maria invită publicul sâmbătă, 4 iulie, de la ora 19.00, să se bucure de primul spectacol al Trupei Iosif Vulcan realizat special pentru a fi vizionat online: „Șarpele în iarbă” de Alan Ayckbourn, regia artistică: Sebastian Lupu.
Piesa Șarpele în Iarbă este un thriller psihologic care ademenește prin subtilitatea intențiilor personajelor și prin profunzimea mozaicului de emoții ce potențează tensiunea și suspansul care pot fi resimțite pe parcursul întregii povești. Două surori pe care distanța, dar mai ales amintirea unei copilării nefericite, le-a ținut departe una de cealaltă, se reîntâlnesc după moartea recentă a tatălui lor. Depănând amintiri ce le leagă de casa părintească, acestea încep să-și dezvăluie sentimente care răscolesc trecutul sumbru al unei vieți trăite alături de un tată dominator și indisponibil emoțional.
Am putea crede că această întâlnire este una terapeutică, prin care traumele emoționale ale celor două femei vor fi alinate, însă apariția fostei infirmiere a tatălui lor, care strecoară cu viclenie îndoiala în mintea surorii mai mari, provoacă o răsturnare de situație surprinzătoare.
Aşa cum cotidianul Crişana a mai scris, repetiţiile la piesa Şarpele în Iarbă au început înainte de instituirea Stării de Urgenţă şi au continuat şi în timpul izolării, prin intermediul platformelor virtuale. „Este înfiorător să faci teatru pe zoom”, a spus Sebastian Lupu. Dedicarea actriţelor Anda Tămăşanu, Mirela Lupu şi Angela Tanko, alături de eforturile regizorului au dus la un rezultat unic, din punct de vedere al conceptului de spectacol, cel puţin în România. „Acest spectacol va avea două forme finale. Prima, absolut specială, este cea a cărei premieră va avea loc sâmbătă, 4 iulie. Am gândit şi am creat această variantă nu doar pentru a fi transmisă virtual, ci şi respectând întocmai regulile impuse de distanţare. Şi când spun asta nu mă refer doar la cum s-au realizat repetiţiile după ridicarea măsurii de izolare, ci la conceperea întregului spectacol”, a spus Sebastian Lupu.
Ceea ce, din perspectiva interpretelor, a fost provocator în sensul bun al cuvântului. „Regulile de distanţare sunt foarte sugestive, ele arată ce înseamnă să nu fim împreună, să nu putem să ne îmbrăţişăm, sau să ne dăm mâna”, a spus Mirela Lupu.
O altă provocare a fost aceea de a juca, pentru realizarea filmării, fără public. „Să joc în Şarpele în Iarbă a fost o oportunitate pentru care le mulţumesc colegilor mei. A fost foarte ciudat să nu am publicul alături, teatrul fără public e o altfel de experienţă”, a spus Anda Tămăşanu.
La conferinţa de presă care anunţă premiera a fost prezentă şi Victoria Balint, directorul temporar al Trupei Iosif Vulcan. „Acest spectacol vine ca răspuns la o nevoie identificată, cea a distribuţiei. Majoritatea dramaturgilor scriu texte în care personajele principale sunt bărbaţi. De această dată vorbim de trei personaje feminine”, a spus Victoria Balint. „Textul lui Alan Ayckbourn a fost montat în toată lumea şi se bucură de un real succes. În plus, Sebastian Lupu a găsit o soluţie la care nu s-a gândit nimeni: să se realizeze spectacolul respectând regulile de distanţare ad literam. Să nu te apropii nicio clipă de partener, să nu poţi privi o persoană în ochi, ci de la trei metri distanţă, iată o concepţie regizorală unică în lume”, a spus Victoria Balint.
„Șarpele în iarbă” este un spectacol al unui subiect de viață posibil pentru oricine. Un drum frumos, parcurs alături de colegele mele de mare calitate actoricească, condus de Sebastian Lupu, în care văd un om și un regizor plin de calități profesionale. Sunt situații scenice noi la care toți am contribuit minunat și sper să aducem subiectul piesei în interesul celor care îl vor viziona”, a transmis şi actriţa Angela Tanko.
Echipa artistică a fost completată de Romeo Rîmbu, care semnează muzica originală și de scenografa Oana Cernea.
„Scenografia spectacolului „Șarpele în iarbă” a fost o ciudată provocare pentru mine. Obișnuită să concep scenografia unui spectacol fără să am restricții de distanțare socială, fără să-mi imaginez un spațiu în care actorii nu pot interacționa decât de la o distanță de 3 metri, a trebuit să adaptez un spațiu care să răsufle deodată cu textul și cu ideile regizorale ale lui Sebastian Lupu. Cu toate acestea într-un anumit sens „distanțați” cred că învățăm mereu să fim o echipă, ne apropiem în idei, în artă, creăm o atmosferă pe care vrem să o transmitem și celorlalți. Despre asta e vorba în teatru și asta exprimă fiecare efort din partea oamenilor minunați care fac parte din echipa spectacolului”, a spus Oana Cernea. Spectacolul Şarpele în iarbă are premiera sâmbătă, 4 iulie, de la 19.00, online. Biletele se pot achiziţiona de pe bilete.ro, la preţul de 30 de lei, avantajul fiind că în aceşti bani poate privi spectacolul întreaga familie. Filmarea va fi încărcată pe YouTube și va fi disponibilă doar începând cu ora 19.00, iar cu o oră înainte de începerea transmisiunii, spectatorii care au care au achiziționat bilete vor primi prin e-mail link-ul prin care vor avea acces la video. Spectacolul va putea fi vizionat până la ora 22.00. Ştiu că în mediul virtual se găsesc gratuit transmisiuni de spectacole, însă aceasta nu este o înregistrare, este un spectacol nou, special, un concept unic în realizarea căruia teatrul şi-a dat silinţa. Orădenii care cumpără bilet susţin prin acest gest cultura, semnează un CEC în alb pentru cultură”, a spus Victoria Balint.
Următoarea reprezentație a fost programată în 26 iulie, de la ora 19.00 tot on-line.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.