O premieră istoriografică la Oradea
Semnalăm apariţia recentă a unui Supliment al prestigoasei reviste de istorie Transylvanian Review (nr.1/2011), editată de Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca al Academiei Române, al cărui director este remarcabilul istoric şi academician Ioan-Aurel POP. Această revistă este cotată Thomson Reuters (ISI), cea mai valoroasă categorie de publicaţii ştiinţifice la nivel internaţional şi naţional.
În legătură cu acest supliment al revistei clujene sunt de formulat câteva comentarii, deoarece conţinutul - şi însăşi apariţia ei - sunt în legătură cu Oradea, mai exact cu universitari orădeni. Iniţiativa de a-l realiza aparţine profesorului universitar Antonio Faur, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii din Oradea. Acesta, în colaborare eficientă cu profesorul dr. Ladislau Gyémánt (originar din Oradea, decan al Facultăţii de Studii Europene din Cluj-Napoca, au stabilit titlul numărului (Local şi universal în societatea şi cultura evreilor din România, sec. XIX-XX), precum şi conţinutul acestuia. Revista este editată sub egida Academiei Române, în limba engleză. Din cei 16 colaboratori, 8 sunt din Oradea (Barbu Ştefănescu, Antonio Faur, Corneliu Crăciun, Aurel Chiariac, Radu Romînaşu, Daniela Georgeta Marian, Edih Bodo şi Ronald Hochauser). De remarcat că în lucrările lor au fost reconstituite aspecte ale istoriei evreilor din Bihor (din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1944). Reţine atenţia contribuţia fostului consul general al României la Oradea (între 1941-1944), dr. Mihai Marina la acţiunile de salvare din anul 1944, de la o moarte sigură, a evreilor din Ungaria şi Transilvania de Nord, prin trecerea lor, clandestină, peste frontieră, în apropierea Băilor Felix şi a satului Şauaieu.
Formulând o consideraţie generală asupra acestui număr din revista amintită, care s-a datorat - în primul rând - celor doi editori (profesorii universitari A. Faur şi L. Gyémánt), apreciem că aceasta are valoare de eveniment ştiinţific, care merită a fi cunoscut. Este vorba nu numai de o premieră ştiinţifică pentru orădeni, ci şi de o publicaţie cu un remarcabil conţinut istoriografic. Ar fi de dorit ca şi în viitor să se realizeze demersuri reprezentative pentru preocupările istoricilor din această parte a ţării.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.