Din 16 august a.c., noul director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor este Lucian Silaghi, cel care, timp de nouă ani, a condus destinele Teatrului de Stat Oradea în calitate de director general-manager. Pe 27 iulie a.c., el a susţinut un concurs la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), pentru ocuparea postului vacant de director executiv al DJCPN Bihor. În scurt timp, Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a emis ordinul de numire a lui Silaghi în funcţie, care este datat cu 16 august 2011.

De-a lungul anilor, Direcţiilor Judeţene de Cultură din ţară li s-au diminuat foarte mult din competenţe. Astfel, în prezent, acestea au mai mult atribuţii de control şi monitorizare a implementării şi respectării legislaţiei specifice, cu accent pe protejarea patrimoniului cultural naţional. Cu toate acestea, Lucian Silaghi are deja stabilite câteva proiecte de viitor, cea mai apropiată asemenea acţiune urmând a fi organizată în mai puţin de o lună. Este vorba de sărbătorirea, la Oradea, undeva prin 17 septembrie, a Zilei Europene a Patrimoniului, ediţia a XIX-a. „Pentru ediţia din acest an a evenimentului, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a propus tema Moştenirea culturală din lemn. În acest sens, ne-am gândit ca, în zilele următoare, să organizăm o întâlnire cu Muzeul Ţării Crişurilor, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, pentru a vedea cum gândim această manifestare", ne-a declarat noul director al DJCPN Bihor. Lucian Silaghi are câteva propuneri în ce priveşte sărbătorirea acestui eveniment la Oradea. „Ne-am putea gândi la proiecţii în aer liber, pentru a face cunoscute bisericile de lemn din Bihor. De asemenea, am putea să invităm meşteri populari care produc obiecte din lemn, respectiv artişti plastici care lucrează în lemn", a mai adăugat interlocutorul nostru. În altă ordine de idei, noul director al instituţiei de cultură are în plan şi soluţionarea câtorva probleme administrative privind pregătirea sediului pentru sezonul rece, întrucât caloriferele sunt foarte vechi, dar se are în vedere şi înlocuirea ferestrelor.

Pe de altă parte, în urma semnalelor primite din mass-media, Lucian Silaghi s-a autosesizat în legătură cu desfiinţarea pasarelei pietonale din zona Gării Centrale. „În cursul zilei de astăzi (n.r. - ieri), am trimis o adresă către CFR Infrastructură - Secţia Oradea, în legătură cu obligaţia lor de a solicita avizul din partea direcţiei noastre în ce priveşte desfiinţarea pasarelei pietonale, întrucât Gara Centrală se află pe lista monumentelor istorice, iar pasarela metalică respectivă face parte din acest ansamblu", ne-a mai declarat Lucian Silaghi.