Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a fost, la finalul săptămânii trecute, gazda unui eveniment care închide seria unui şir de consfătuiri pe marginea accederii municipiului Oradea în reţeaua europeană Art Nouveau.

Proiectul "Oraşul la turnanta secolului XX între naţionalism şi modernitate: Extensiuni/Extinderi urbane şi Art Nouveau", promovat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor s-a bucurat de sprijinul Institutului Francez din Budapesta şi Centrului Cultural din Cluj. "Evenimentul închide seria mai multor consfătuiri iniţiate de Ambasada Franţei la Bucureşti şi Ambasada Franţei la Budapesta", a precizat Angela Lupşea, director executiv Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor. Colocviul de la Biblioteca Judeţeană a oferit cadrul unei întâlniri între istoricii de artă şi specialiştii în conservarea, restaurarea patrimoniului urban. Apariţia Art Nouveau-ului este legată de trasformările urbane din secolul XX. Art Nouveau  prezintă interesul de a se fi dezvoltat într-un interval de timp relativ scurt şi în mai multe oraşe europene în acelaşi timp. "Art Nouveau reprezintă atât o miză socială, cât şi patrimonială. Oradea prin acest stil se înscrie în patrimoniul european. Azi ne aflăm aici pentru a propune extinderea reţelei europene Art Nouveau şi pentru municipiul Oradea. Se subliniează în acest fel latura istorică şi teritorială şi ce implicaţii poate avea cultura Art Nouveau", a precizat Jean Baptiste Cuzin, reprezentantul Ambasadei Franţei la Bucureşti. După deschiderea oficială, au luat cuvântul mai mulţi specialişti orădeni. Noul arhitect şef al Oradiei, Adriana Lipoveanu a vorbit despre nevoia de protecţie a patrimoniului din Oradea, subliniind paşii care s-au făcut până în prezent în ce priveşte restaurarea clădirilor din Centrul Urban. "Lucrurile încep să se mişte. Săptămânal avem unul sau două proiecte de reabilitare a unor clădiri din zona istorică, chiar dacă nu sunt clădiri monument istoric, care sunt prezentate în Comisia Municipală de Urbanism", a precizat Adriana Lipoveanu. De asemenea, întâlnirea a fost onorată de prezenţa renumitului specialist în monumente, Rodica Hârcă, care a vorbit despre arhitectura şi decoraţiunile din Oradea anilor 1900.

Au mai luat cuvântul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Mircea Paşca, consilier în cadrul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor.