Pasionaţi ai artei, studenţi la arte plastice, colecţionari și galerişti au umplut vineri, 13 octombrie 2017, sala de la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor pentru a lua parte la a IV-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă.

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat artistul plastic Aurel Roşu, criticul de artă Ramona Novicov, managerul Şcolii de Arte Botoşani, Liviu Andronic, universitara Anca Popescu și președintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România – Mircea Stroe. Printre cele 130 de lucrări expuse, pictură, sculptură şi gravură, aparţinând unui număr de 37 de autori din toată ţara, s-au remarcat cele ale Rodicăi Nicodim, ale Cameliei și ale lui Gheorghe Ciobanu (Eden și La culesul viilor), ultimele impresionând prin umor. 

„Am văzut aici abordări foarte apropiate de arta cu pretenții, cea profesionistă. Pot spune că pe unele nici nu le mai putem deosebi. Ce apreciez foarte mult la această artă este că ea este una a bucuriei și neîngrădirii, a umorului. Omul se bucură că poate exista pe un pământ atât de roditor. Eu mă hrănesc cu această bucurie”, a spus Ramona Novicov.

Anca Popescu a vorbit despre atributele care deosebesc arta naivă de celelalte forme de artă și a spus că Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, pe care l-a reprezentat la eveniment, alături de directorul Mircea Jacan, este onorat să fie partener și să îl sprijine pe Mircea Stroe, cel care a făcut posibilă desfășurarea Festivalului la Oradea.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România în parteneriat cu CJCPCT Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista Familia, Fundaţia Comunitară Oradea, Tehnoprint, Pusha Fashion, Liceul de Arte Oradea, Lucas Impex, Primăria Oradea şi Asociaţia Cultura în Mişcare. Expoziţia este cu vînzare şi va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până la începutul lunii noiembrie.