Oratoriul Bizantin de Crăciun, în premieră la Oradea
Ultimul concert din acest an de la Filarmonica de Stat Oradea va avea loc astăzi, 22 decembrie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu. Evenimentul va fi unul cu totul deosebit, întrucât va cuprinde Oratoriul Bizantin de Crăciun „Naşterea Domnului", de Paul Constantinescu, lucrare ce se cântă pentru prima oară la Oradea. Evenimentul va avea loc cu participarea Corului Filarmonicii orădene, dirijor, Lászlóffy Zsolt, şi este realizat cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
Concertul va fi dedicat atât Sărbătorii Crăciunului, care se apropie, cât şi memoriei marelui compozitor Paul Constantinescu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 48 de ani, pe 20 decembrie. De asemenea, ieri, a fost aniversarea a 64 ani de la prima audiţie a Oratoriului Bizantin de Crăciun "Naşterea Domnului". Mai multe detalii despre concert au fost prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, de către Todor Albert, directorul general al Filarmonicii orădene, şi maestrul Romeo Rîmbu. La întâlnirea cu presa au participat şi soliştii care vor evolua în concert, aflaţi la prima colaborare cu Orchestra orădeană: Mirella Bunoaica - soprană, Natalia Godovaniuc - mezzo-soprană, Florin Ormenişan - tenor şi Dan Popescu - bas. Anul acesta, în iulie, soprana Mirella Bunoaica a cântat alături de marele tenor Jose Carreras prestigioase arii şi duete, pe scena teatrului Jean Deschamps, în Carcassonne, Franţa. Succesul ei nu s-a oprit aici, tot în Franţa, în Buc-Versailles, Mirella şi-a făcut debutul cu opera „La Traviata", în rolul Violettei, având un mare succes la publicul francez. A luat parte la masterclass-uri cu Mariana Nicolesco, Horiana Brănişteanu, Margreet Honig şi, nu în ultimul rând, cu renumita soprană Edda Moser. Mezzo-soprana Natalia Godovaniuc, originară din Republica Moldova, a absolvit, în acest an, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală Canto, participând, totodată, la două masterclass-uri internaţionale susţinute de tenorul bulgar Boiko Zvetanov. Tenorul Florin Ormenişan este solist al Wiener Staatsoper şi al Operei Naţionale Române din Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Secţia canto, a realizat masteratul în interpretare la Indiana University din Bloomington. Repertoriul său cuprinde o serie de importante roluri din opere celebre de Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi, Bizet, Massenet şi R. Strauss. Basul Dan Popescu este prim-solist al Operei din Braşov din anul 2001. În 2000 a participat la un masterclass de interpretare cu prof. Ionel Pantea. Are numeroase premii şi participări la concurs, atât în ţară, cât şi în străinătate, a întreprins o serie de turnee internaţionale şi a participat în cadrul mai multor importante festivaluri internaţionale. Abordează un vast repertoriu în variate genuri muzicale şi perioade stilistice: o serie de importante roluri din opere celebre de Gounod, Donizetti, Offenbach, Rossini, Mozart, Bellini, Puccini, Verdi, Bizet, capodoperele literaturii genului vocal-simfonic de la Bach la Stravinsky, operetă şi musical, lieduri, de la clasici până la autori contemporani.
De ce inginerul zootehnist prezinta presei concertul,este persoana indicata pentru aceasta si anume directorul artistic sau secretarul muzical.Mai bine ar vedea de managementul sau si sa aduca bani institutiei