Proiectul cultural-educativ transfrontalier „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de către elevi şi cadre didactice” continuă, și în acest an, la Oradea, prin participarea a zeci de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, partea ucraineană de astăzi.

În cadrul proiectului, luni, 3 iulie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, a avut loc un frumos eveniment editorial. Este vorba despre lansarea albumului „Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia - două decenii de existență”, autori Ileana Botoș și dr. Ion M. Botoș, acesta din urmă fiind președintele asociației Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.

Pornind de la o realitate istorică, conform căreia cine nu are cultură nu are identitate națională, cultura unui popor fiind produsul geografiei și evoluției sale istorice distincte a unei națiuni, tradiții pentru generații, această lucrare conține imagini din activitatea de douăzeci de ani a Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor din Transcarpatia. De altfel, aceasta este una dintre cele mai importante organizații cu profil etnic din Ucraina care participă, alături de alte comunități românești implicate, la activități privind cultivarea și apărarea limbii române și afirmarea conștiinței și spiritualității noastre naționale.

În cadrul aceluiași eveniment de la bibliotecă, a mai fost prezentat un alt document important - „Românii din Dreapta Tisei în imagini vechi (V)”, precum și revista „Apșa” (nr. 1 și 2/ 2023).

Tipărită în Maramureșul istoric, gazeta „Apșa” perpetuează limba română și spiritualitatea, conștiința și tradițiile românești într-un spațiu îndepărtat de țară, dar care pentru românii din Transcarpatia înseamnă, pur și simplu, acasă. 

Încă de la primul număr, publicația Apșa s-a înscris într-o istorie a conștiinței românilor din dreapta Tisei, devenindu-le tribună și purtător de cuvânt, paginile ei fiind deschise abordării tuturor problemelor cu care se confruntă românii din localitățile românești: de la problemele identitare la cele social-politice, de la cele culturale la cele educative și religioase, cu puternice inserții de identitate istorică bazate și susținute de documente de arhivă.

„Mulțumiri doamnei director Ancuța Florina Șchiop, de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, și doamnei bibliotecar Delia Beatrice Pantea, pentru implicare și găzduirea evenimentului fraților noștri maramureșeni”, au transmis reprezentanții Asociației „Morărița”.  

Tabăra școlară cultural-educativă este organizată de Asociaţia „Morăriţa” din Oradea, prin preotul Tiberiu Moraru, președintele asociației, și are scop de acomodare, familiarizare și integrare a unor elevi, cadre didactice și însoțitori la viața social-culturală din patria-mamă, Oradea în special.

Ne bucurăm că acest proiect reușește să renască, precum pasărea Phoenix din propria cenușă, ducând mai departe visele și aspirațiile unui popor cu care soarta va avea, cu siguranță, o carte mai bună în viitor...

Foto: Gheorghe PETRILA