Teatrul Regina Maria anunţă penultima premieră din acest an, cu piesa „Căsătoria" (scrisă de Nicolai Vasilievici Gogol), în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Un spectacol clasic, cu un umor de calitate, dedicat atât burlacilor, cât şi celor care s-au căsătorit deja, dar caută o „portiţă" de evadare.

Publicată în 1842, piesa „Căsătoria", scrisă de Nicolai Vasilievici Gogol, e răspunsul autorului la finalurile convenționale regăsite în comediile rusești din secolul al XIX-lea, în care protagoniștii depășeau orice obstacol pentru un final fericit, ca-n povești. După îndelungi cugetări, Podkoliosin, un funcționar burlac, decide că e timpul să se căsătorească. Însă pentru a realiza o partidă bună, o angajează pe Fiolka, pețitoarea, să-i găsească o soție pe măsura statutului social și al averii pe care o are. Fiokla i-o propune pe Agafia Tihonovna, fiica unui negustor bogat, care își caută și ea soț, cu o poziție socială de invidiat. Funcționarul decide să o viziteze pe încântătoarea Agafia, doar ca să descopere cu stupoare că fata mai are și alți pretendenți, lucru care va duce la o serie de replici și situații neprevăzute și comice, o adevărată probă de foc pentru bărbații dornici de însurătoare. Alexandru Mâzgăreanu, cunoscut şi apreciat de orădeni, de selecţionerii din cele mai prestigoase festivaluri şi de cronicari,  după întâlnirea cu spectacolul „A 12-a noapte", a pus accentul în acest spectacol pe latura cinică a piesei. „Este un text înfiorător de cinic, în care dracul îşi bagă coada la propriu, prin funcţionarul public leneş, comod, care pare manipulat, iar la final te întrebi dacă nu cumva i-a manipulat ei pe ceilalţi", a spus Alexandru Mâzgăreanu. „Este un spectacol despre singurătate, lipsa de comunicare, despre cum unii se simt confortabil în singurătatea lor, iar alţii sunt disperaţi să scape,  despre cum cad în ridicol şi unii şi ceilalţi", a mai subliniat regizorul. Un regizor apreciat de întreaga echipă de actori pentru soluţiile scenice surprinzătoare, prin precizia care stă la baza regiei sau prin provocările pe care le oferă artiştilor.

Premiera va avea loc duminică

„Căsătoria" se anunţă un spectacol clasic, atemporal, în care elementul de contemporaneitate, în viziunea regizorală, vine din cheia interpretativă, prin care adaptează situaţiile de atunci la firescul din 2014. Regizorul a ales o traducere nouă a piesei, realizată de Maşa Dinescu, care nu adaptează textul iniţial, ci îl actualizează. Distribuţia îi aduce în prim-plan pe actorii: Pavel Sârghi (Podkoliosin); Anda Tămăşanu (Agafia Tihonovna), Elvira Platon Rîmbu (Fiokla Ivanovna); Sebastian Lupu (Kocikario); Mirela Lupu (Arina Panteleimonovna); Daniel Vulcu (Ivan Pavlovici Omletă); Petre Ghimbăşan (Anucikingere); Emil Sauciuc (Jevakinrină); Georgia Căprărin (Duniașa); Ion Abrudan (Starikov) şi Mihaela Gherdan (Tânărul). Scenografia este semnată de Sorana Țopa, iar muzica originală de Alexandru Suciu.

Premiera va avea loc duminică, 14 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului. Preţul unui bilet este de  20 lei - la balcon, 25 lei - în sală, 30 lei - în loji laterale, 35 lei - în loji centrale. Următoarea reprezentație va avea loc în 11 ianuarie 2015, de la ora 19.00, tot la Sala Mare.