Poeţi, muzicieni şi actori în evenimente inedite - Ziua Internaţională a Poeziei
Ziua Internaţională a Poeziei a fost sărbătorită la Oradea de poeţi şi muzicieni deopotrivă. Cenaclul Ecoart a reunit poeţi din judeţ, tineri sau consacraţi, într-un recital inedit, în timp ce Rock Filarmonica Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor, au dat întâietate muzicienilor, care au prezentat propriile compoziţii pentru celebra poezie eminesciană, „De-aş avea”.
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” şi Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” au găzuit luni, 21 martie, evenimente culturale dedicate Zilei Internaţionale a Poeziei.
La iniţiativa Ecoart, în cadrul cenaclului desfăşurat la bibliotecă, zeci de poeţi din judeţul Bihor şi Oradea, de la tineri la scriitorii consacraţi ca Ioan Moldovan, Gheorghe Vidican, sau Alexandu Sfârlea, au fost invitaţi să citească poezii din creaţia proprie. Evenimentul a fost moderat de actorul şi poetul Emil Sauciuc şi de prof. univ. dr. Dan H. Popescu şi s-a bucurat şi de atenţia adolescenţilor, fiind prezenţi în sală liceeni de la L.T. Lucian Blaga. La finalul recitalului, poeţii au adus un omagiu Mariei Vesa Aursulesei, felicitată pentru ultimul premiu obţinut, „Premiul special pentru originalitate”, oferit de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
În aceeaşi seară de 21 martie, de la ora 19.30, iubitorii de poezie au fost prezenţi la Muzeul Memorial Iosif Vulcan, acolo unde Fundaţia Rock Filarmonica Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor au organizat un eveniment unic. Pentru că s-au împlinit 150 de ani de la debutul în Revista Familia a poetului Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea”, 10 artişti şi-au prezentat propriile compoziţii pentru această poezie. Astfel, Bokor Barnabas, Florian Chelu Madeva, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Beşe "Bebe" Dan, Budău-Ioniţă Mircea, Budău-Ioniţă Liliana, Emil Sauciuc, Marian Filip, Raul Silaghi, Andrian Locovei, Mihaela Simai (Melaz), Alexandrina Chelu, dar şi Corul de Camera Voces Oradea, dirijor prof. Arnold Schneider. Stilurile muzicale abordate au fost diverse, de la muzică folk, la clasică, country, sau corală. Evenimentul a fost deschis de actorul Eugen Ţugulea, care a recitat celebra poezie, şi a fost încheiat de directorul MTC; Aurel Chiriac, care a mulţumit invitaţilor pentru implicarea în acest proiect. Şi pentru că 21 martie este ziua de naştere a lui Florian Chelu Madeva, ultima melodie a serii a fost tradiţionalul „La mulţi ani!”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.