Premiera "Sărbători fericite!" - Comedie fără compromisuri
Spectacolul "Sărbători fericite" demonstrează că se poate face comedie fără îngroșări inutile, mascaradă ieftină și trimiteri vulgare. Cu un text ofertant, personaje firești, naturale și un joc actoricesc curat și bine susținut, regizorul Diana Lupescu găsește rețeta potrivită pentru un spectacol revigorant, care ne aduce aminte de acele montări clasice, băgate prea repede și inutil la naftalină.
Spectacolul "Sărbători fericite!" (după un text de Jean Poiret) este o piesă care se încadrează în registrul comediei bulevardiere: Personaje haioase, schematice, lesne de înțeles, o temă clasică și binecunoscută publicului larg (adulterul) și o serie de încurcături menite să stârnească hazul și buna-dispoziție. Regizorul Diana Lupescu își asumă riscul de a ieși în întâmpinarea spectatorilor cu o comedie curată, cu personaje verosimile, pariind, ca și autorul, pe simplitate, comic de situație și replici spumoase. Niciun gag, nicio exagerare, nicio aluzie vulgară nu încarcă inutil actul scenic. Acțiunea se petrece în preajma sărbătorilor pascale când Ștefan, un bărbat însurat de vârsta a doua, își face curaj să-și înșele nevasta cu Magda, o femeie mai tânără și mai frumoasă. Planurile sale sunt date peste cap de apariția soției, Silvia, al cărei zbor este anulat din pricina unei greve. Prins în flagrant, Ștefan încearcă să-și convingă nevasta că Magda este fiica lui dintr-o căsătorie anterioară. Distribuția, foarte bine aleasă, îl situează în prim-plan pe Daniel Vulcu, un actor exemplar în rolurile comice. Ștefan este fără îndoială cel mai complex personaj din piesă, iar Daniel Vulcu este un dibaci mânuitor al nuanțelor, care ține publicul în palmă preț de aproape trei ore. Rolul Magdei îi revine tinerei actrițe Denisa Vlad, care reușește să contureze fără reproș un personaj cu moravuri îndoielnice și în același timp inofensiv. Trio-ul este completat perfect de Corina Cernea. Un actor a cărui experiență se simte la fiecare pas, Corina se remarcă în rolul unei soții inteligente și sigure pe ea, care intră în jocul celor doi amorezi și privește cu o detașare aproape crudă cum se încurcă în propriile minciuni. Apariția sporadică a menajerei este un respiro necesar, menit să detensioneze atmosfera. Gândit ca o pată de culoare, personajul Ingrid, interpretat de Anca Sigmirean, este comic ca intenție, dar lipsit de consistență. Maghiarizat excesiv, cu replici pe alocuri greu de înțeles, personajul nu umple suficient spațiul scenic și nu reușeşte să "condimenteze" piesa, fiind salvat doar în scenele de grup. Per total prima parte a spectacolului îți dă senzația că a fost ușor prea lung, iar pauza de 10 minute vine la timp pentru a anula vagi semne de plictiseală.
Un spectacol răsplătit cu aplauze îndelungi
În partea a doua a spectacolului, Ștefan, Silvia și Magda invită la cină familia Walter. (Parteneri de afaceri ai căror copil, Fred Walter, poate fi o partidă bună pentru Magda, în viziunea Silviei). Planurile sunt rapid date peste cap de apariția inoportună a Marilenei, mama Magdei, o mahalagioacă bețivă care, de dragul banilor, acceptă să joace de față cu musafirii rolul de fostă soție a lui Ștefan. Deși scena se anunțase un fiasco, apariția Elvirei Platon Rîmbu în rolul Marilenei o salvează miraculos. Elvira Platon Rîmbu este o lecție de comedie în sine și demonstrează că, atunci când un actor știe să intre în scenă vibrează toată sala. Un rol în forță, un personaj care te face să râzi cu lacrimi și care a smuls aplauze la scenă deschisă. Duo-ul Daniel Vulcu-Elvira Platon Rîmbu este savuros și ține publicul în priză atât de bine, încât ai senzația că spectacolul se termină prea repede. Cu toate acestea, piesa ajunge la final. Scena, un pic lâncezită, în care ni se confirmă adevărul, este salvată pe final de Corina Cernea, cea care are de altfel și misiunea de a încheia, printr-un deznodământ surprinzător, spectacolul. Premiera "Sărbători fericite!" a fost răsplătită cu aplauze destul de lungi și de sincere. În ansamblu, spectacolul se anunță reușit deși, din păcate, dezechilibrul dintre prima parte și cea de a doua este evident. Evidente au fost și bâlbele pe text, salvate însă de fiecare dată la timp de experiența actorilor. Publicul care a ratat premiera poate vedea spectacolul marți, 29 aprilie, de la ora 19.00. Spectatorilor li se recomandă următoarea rețetă: La prima parte uitați ușor-ușor toate grijile de acasă. Relaxați-vă prin zâmbet și lăsați buna-dispoziție să vă cuprindă. În pauză pregătiți-vă temeinic! Dregeți-vă vocea și trageți adânc aer în piept: urmează un maraton printre hohote de râs.
Bună cronică. Felicitări!
Vulcu asta, se pare ca ce traieste acasa, traieste si pe scena!!!!Asta da comedie, asta da comediant.