Florica Bradu este un brand al regiunii Crişana. Un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind sculptat în inimile bihorenilor prin vers şi cânt autentic. Iată că marţi, 30 iunie, Florica Bradu a adus din nou un plus de valoare şi un omagiu folclorului care i-a călăuzit întreaga viaţă. De aceasta dată, însă, nu prin cântec, ci printr-un volum a cărui valoare ştiinţifică e de netăgăduit.

Florica Bradu a avut o carieră remarcabilă pe marile scene ale festivalurilor de muzică populară. Puţini sunt cei care au ştiut, însă, că timp de un deceniu, cea care-şi scria cu litere de aur numele în folclorul românesc culegea poezii şi obiceiuri de la ţăranii întâlniţi în Ţara Crişurilor. Iar anul acesta, cu sprijinul financiar al episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, a ieşit de sub tipar cartea "Dor şi neuitare. Poezii şi obiceiuri din Crişana". Lansarea volumului a avut loc în 30 iunie, iar  Sala "General Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea a devenit neîncăpătoare. Alături de PS Virgil Bercea, şi renumiţii folclorişti bihoreni Miron Blaga şi Crăciun Parasca, prezenţi la prezidiu, o serie de personalităţi remarcabile ale Oradiei şi Bihorului au ţinut să participe la eveniment, inclusiv primarul Ilie Bolojan, o prezenţă rară la evenimentele culturale.

"Mă bucur că suntem împreună să o omagiem pe Florica Bradu şi opera ei. Omagiem, astfel, valorile noastre arhetipale", a spus în cuvântul introductiv PS Virgil Bercea. "Acest volum este o carte eveniment. Astfel de cărţi nu se nasc în fiecare zi. Culegerea de folclor ne poartă spre tot ceea ce este mai bun în sufletul şi în viaţa noastră ca popor. Ne ajută să înţelegem valorile folclorului românesc", a mai spus episcopul greco-catolic. Despre valoarea volumului lansat de Florica Bradu a vorbit şi criticul Miron Blaga. Acesta a subliniat că o astfel de culgere de folclor nu a mai apărut din anii '70. "Este o culegere foarte bine concepută. Volumul se referă la porţiunile din zona Crişana, incluzând porţiuni din Arad, Satu Mare, Cluj, Maramureş sau Sălaj", a spus Miron Blaga.

"Titlul face referire la dor, nu doar un cuvânt românesc intraductibil, ci şi un sentiment, partea cea mai importantă a vieţii ţăranului român", a explicat Blaga. "Florica Bradu este o reprezentantă de frunte a folclorului nostru, face parte din generaţia de aur a cântecului bihorean şi crişan. Fiind de formaţie filolog, beneficiind în formarea ei de ajutorul socrului său, Ion Bradu, unul dintre marii noştri folclorişti, ea lucrează în mod ştiinţific. Într-o astfel de culegere vârsta, identitatea celui care i-a dat informaţiile, precum şi data şi locul culegerii sunt obligatorii, iar Florica Bradu le are", a adăugat Blaga. Criticul a mai subliniat că, o dată în plus, se demonstrează că adevăratul folclor a fost creat de cei neştiutori de carte, oralitatea şi sincretismul fiind la ele acasă în satele româneşti. Câteva cuvinte despre volumul lansat a spus, cu reală emoţie, şi autoarea.

"Am dorit să am un repertoriu curat, cu texte frumoase şi am reuşit să găsesc versuri minunate. Ca filolog, preţuiesc cuvântul. Preţuiesc imaginea artistică. (...) Am avut fericirea să cunosc mari personalităţi ale culturii noastre româneşti, filozofi, oameni de mare cultură care toţi s-au inspirat din izvorul viu al folclorului nostru. Poate sunt puţin prea înflăcărată, eu sunt româncă pură, verde ca bradu... şi când vorbesc despre istoria spirituală a neamului meu, nu pot să fiu decât aşa," a spus Florica Bradu.

Poate cele mai emoţionate şi profunde gânduri despre volumul lansat le-au aşternut însă fiicele Floricăi Bradu. Un îndemn de întoarcere la profunzime, la origini, la autenticitatea românească, prin dor:

"Rădăcinile interesului meu pentru literatură au prins vigoare prin cântecele mamei, de la cântecul de leagăn cu care şi acum adoarme fetiţa mea (...) până la doinele cântate pe scena unde urcam cu emoţie să-i dau flori acelei vedete cu chip de mamă şi glas de privighetoare. Cărţile sunt nu doar nemuritoare, ci şi călătoare şi abia aştept să aduc o părticică din copilăria, tradiţia şi ţara mea aici, peste ocean" (conf. univ. dr. Raluca Bradu-Muşat).

"Oameni buni, de vă macină un Dor, ca o foame năprasnică, deschideţi această carte şi ospătaţi-vă. Rupeţi încet şi cu sfială bucăţi de suflet românesc şi mestecaţi îndelung, până ce veţi simţi că din cerul gurii plouă cea mai curată limbă română" (Lioara Bradu, jurnalist, scriitor).

"În culegerea de folclor a mamei mele veţi regăsi antidotul disperărilor noastre de toate zilele. Citind-o, vă veţi întoarce la memoria propriului suflet şi vă veţi însănătoşi străbătând la pas eternitatea vârstei de aur a sufletului românesc" (Anca Bradu, regizor).