Roşia - Prima ediţie a Zilelor Pădurii Craiului
La sfârşitul acestei săptămâni, locuitorii din zona Munţilor Pădurea Craiului şi nu numai sunt aşteptaţi în comuna Roşia, pentru a participa la prima ediţie a Zilelor Pădurii Craiului. Organizatorii au pregătit spectacole folclorice, expoziţii foto, standuri cu produse specifice zonei. De asemenea, vizitatorii vor putea vizita peşterile din comuna Roşia sau să urmeze trasee turistice pentru a admira frumuseţile naturale ale acestei zone.
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, în parteneriat cu Ecotop, Clubul de Speologie Speodava Ştei, Speoclubul Cristal Oradea, Salvamont-Salvaspeo Oradea, SMURD, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" şi primăriile comunelor Roşia, Căbeşti, Pomezeu şi Remetea, organizează, în perioada 19-21 august, prima ediţie a Zilelor Pădurii Craiului. Evenimentul se va desfăşura în comuna Roşia, la intrarea în localitate, lângă moară, dar şi la Centrul de Vizitare din localitate şi la Căminul Cultural. "De partea de folclor şi de amenajarea standurilor se ocupă Primăria din Roşia şi încă se lucrează la program", a menţionat Andrei Acs, reprezentant al CAPDD Bihor. Potrivit acestuia, fiecare comună din zona Munţilor Pădurea Craiului este aşteptată să-şi amenajeze câte un stand cu produse specifice (gemuri, zacuscă, pălincă etc.) pentru a se promova. "Noi vrem să creăm un brand: produs în Pădurea Craiului", a precizat Acs. Organizatorii au pregătit şi standuri de prezentare pentru câţiva dintre meşterii populari renumiţi din zona Munţilor Pădurea Craiului, specialişti în ceramică albă, viori cu goarne, ouă împistrite, ţesături etc. Toţi vor avea ocazia să-şi prezinte meşteşugul şi să-şi vândă produsele. De asemenea, Clubul de Speologie Speodava Ştei va amenaja o tiroliană peste cheile din Roşia, care va putea fi încercată de vizitatori. Speoclubul Cristal din Oradea va organiza vizite în peşterile din comuna Roşia, în timp ce Ecotop pregăteşte traseele turistice, dar şi un stand de prezentare axat pe educaţia pentru mediu. "Vom avea şi un concurs între şcolile din Căbeşti, Pomezeu, Roşia şi Remetea, care constă în prezentarea unor scenete bazate pe folclorul local, dar şi pe probleme de mediu. De asemenea, am pregătit o expoziţie fotografică la Căminul Cultural, care va cuprinde 30-40 de fotografii ale zonei, realizate de Andrei Posmoşanu", a declarat reprezentantul CAPDD Bihor. Evenimentul de la sfârşitul acestei săptămâni are loc în cadrul proiectului "Ziua Pădurii Craiului, o sărbătoare pentru natură şi oameni", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul Programului de finanţare Spaţii Verzi - componenta Arii Naturale protejate 2011. Proiectul se derulează pe o perioadă de şase luni. "Parteneri în acest eveniment ne sunt doar patru din cele 18 primării din zona vizată. Aceasta va fi prima ediţie a Zilelor Pădurii Craiului, dar noi sperăm că evenimentul va fi preluat de administraţiile locale din zonă, astfel încât să devină o tradiţie. Am vrea ca Zilele Pădurii Craiului să devină itinerant, să se organizeze în fiecare an într-o altă localitate", a menţionat Paul Iacobaş, membru al CAPDD Bihor.
Organizatorii au precizat că evenimentul se doreşte a fi dedicat mai mult oamenilor din acea zonă, pentru promovarea şi valorificarea zonei.
SUPER SPER SA FIE SI LA ANU
SUNT FOARTE FRUMOASE PT CĂ SI EU LOCUIESC ACOLO
Ansamblul Focloric Nuntasii Bihorului au fost superbi ! pe langa Ausana care a cam plictisit lumea cu cantecele lor de 2 lei....un ansamblu adevarat are dasuri,orchestra,solisti.....Bravo NUNTASII BIHORULUI!!!