La Sinagoga Neologă Sion din Oradea, sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 17.00, va avea loc Gala Burselor și Rezidențelor Familia.

Cu această ocazie, se va sărbători debutul primei ediții a programului de burse și rezidențe de creație literară inițiat de revista „Familia”, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea, al Consiliului Județean Bihor, Visit Oradea, Oradea Heritage și al Asociației Forumul Bihorean.

Anunțate la 1 mai, anul acesta, Bursele și rezidențele de creație literară Familia se numără printre foarte puținele programe de acest fel disponibile la noi în țară și, tocmai de aceea, răspund unei nevoi reale și vin să încurajeze o stare de normalitate a ecosistemului cultural, prezentă deja la nivel de tradiție în occidentul european. Perioada de înscriere a fost 13 mai – 13 iunie, la încheierea căreia redacția a primit nu mai puțin de 162 de proiecte la cele trei categorii anunțate (proză, poezie și literatură pentru copii).

Juriul, compus din membrii redacției Familia - Mircea Pricăjan, Mihók Tamás și Miron Beteg, a avut la dispoziție două săptămâni pentru a citi scrisorile de intenție și eșantioanele trimise de autori. Astfel, fiecare jurat a stabilit câte o listă scurtă, din cinci poziții, pentru fiecare categorie în parte. În urma confruntării clasamentelor individuale, au fost desemnați drept câștigători: Iulian Bocai (proză), Anastasia Gavrilovici (poezie) și Adina Popescu (literatură pentru copii).

Câștigătorii Burselor și rezidențelor de creație literară Familia primesc câte o bursă în valoare de 1200 de euro și beneficiază de o rezidență de creație la Oradea, în cuantum total de 1000 de euro (500 masă și 500 cazare). Rezidența se desfășoară pe durata a trei săptămâni, fiecare câștigător având posibilitatea de a alege intervalul dorit între 15 iulie și 8 septembrie a.c.

Cu ocazia Galei Burselor și Rezidențelor Familia, publicul îi va putea întâlni pe cei trei câștigători. Lor li se vor alătura trei invitați cu totul speciali. Este vorba despre Florin Iaru, poet și prozator marcant, dar și un pionier al formării noilor scriitori prin intermediul cursurilor de creative writing pe care le susține de peste zece ani fie singur, fie împreună cu scriitorul Marius Chivu; Radu Vancu, poet, prozator, ziarist, eseist, poate cea mai complexă personalitate literară a generației sale; și Alex Moldovan, cel mai îndrăgit scriitor de literatură pentru copii, autorul seriei „Olguța”, citită până acum de sute de mii de elevi.

Evenimentul este organizat de Revista de cultură Familia, împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Oradea Heritage și Asociația Forumul Bihorean.