Spectacol inedit pe scena Filarmonicii - Lucrări pentru harpă şi trompetă
Orădenii sunt aşteptaţi astăzi, la Filarmonica de Stat, pentru un spectacol deosebit, care include lucrări pentru harpă şi orchestră, trompetă şi orchestră, dar şi o lucrare în primă audiţie la Oradea, tabloul coregrafic "La piaţă", de Mihail Jora.
Dirijorul invitat al spectacolului din această seară este maestrul Leonard Dumitriu, compozitor, dirijor şi cadru didactic universitar.
"Din punct de vedere stilistic, este un concert divers, de la partituri preclasice spre clasice la sovietice, până la muzica maestrului Mihail Jora", a spus Leonard Dumitriu. Maestrul a mai subliniat maleabilitatea orchestrei orădene, dornică să facă muzică, dar şi calitatea deosebită a celor doi solişti invitaţi în concert.
Astfel, spectacolul se va deschide cu Concertul pentru harpă și orchestră în La major de Carl Ditters von Dittersdorf, iar solista invitată este o veche colaboratoare a Filarmonicii orădene, Ileana Cruceru. Lucrarea a fost concepută original pentru clavecin şi orchestră în 1779, iar cu aproape două secole mai târziu a fost prelucrată de către Karl Hermann Pillney în concert pentru harpă. Cea de-a doua lucrare este Concertul pentru trompetă și orchestră de Alexandr Arutunian, solist - Martyin György (Ungaria), student al Facultăţii de Muzică din Oradea.
Martyin György se află la prima sa apariţie alături de o orchestră, iar talentul său a fost apreciat de dirijor. Compus între anii 1949-50, concertul este astăzi una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului, considerat drept unul din cei mai importanţi compozitori armeni după Aram Haciaturian. Lucrarea a fost dedicată trompetistului Timofei Dokschitzer, care în cele din urmă a emigrat din URSS în Statele Unite, unde a prezentat Concertul cu un răsunător succes, compoziţia intrând imediat în repertoriul internaţional.
Cea de-a treia compoziție este tabloul coregrafic "La piață", de Mihail Jora. Partitura a fost scrisă în cursul anului 1928. Libretul tabloului coregrafic zugrăvește un aspect caracteristic al Bucureștiului de la începutul veacului: Piața mare, între orele 5.00 și 5.30 dimineața. Lucrarea va fi în primă audiţie pentru orădeni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.