Spectacole consecutive la Festivalul Primăverii - Trei concerte deosebite pentru melomani
Melomanii sunt invitaţi la Filarmonica Oradea astăzi, miercuri şi joi pentru a audia două concerte camerale şi un concert simfonic de excepţie. Alături de soliştii japonezi care revin în Oradea la fiecare ediţie de festival, graţie maestrului Ciprian Marinescu, orădenii vor avea ocazia de a se întâlni cu doi muzicieni de marcă, dirijorii Iulian Rusu şi Tiberiu Soare.
Aşa cum a subliniat dirijorul Ciprian Marinescu în cadrul conferinţei de presă, la fiecare ediţie a Festivalului Primăverii se fac eforturi de a aduce la Oradea solişti şi dirijori de înaltă clasă. "Vreau să le mulţumesc pe această cale lui Tiberiu Soare şi lui Iulian Rusu că au răspuns invitaţiei de a participa în festival", a spus Ciprian Marinescu.
Iulian Rusu se bucură de un real respect din partea colegilor săi, care i-au menţionat calităţile multiple, de solist clarinetist, dirijor şi profesor. Este singurul dirijor din România care a avut privilegiul de a studia cu maestrul Sergiu Comissiona. În anul 2011 a obţinut titlul de Doctor în muzică cu teza: Tradiţia Dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator. Iulian Rusu a fost profesor de orchestră la Facultatea de Muzică din Braşov şi a lucrat cu cele mai importante filarmonici din România şi Moldova. A colaborat cu soliştii concertişti ca Gheorghe Zamfir, Theodor Kerkezos, Vlad Dimulescu, Marius Niţiguş, Dănuţ Manea, Olga Podobinski, Natalia Gromova, Horia Văcărescu, Mihai Craioveanu şi cu soliştii lirici Marius Manea, Corina Klein, Isabel Marx Gut, Pablo Cameselle.
Orădenii au ocazia de a-l cunoaşte astăzi, 24 martie, de la ora 19.00. Concertul cameral este dedicat marelui compozitor W.A. Mozart şi va cuprinde: Concert nr. 20 pentru pian și orchestră în Re minor, K.466 şi Simfonia nr. 40 în Sol minor, K.550. Solistă (pian) este Kyoko Tagawa. Miercuri, tot de la ora 19.00, va avea loc un nou concert cameral, care va cuprinde în program: L. v. Beethoven: Trio în Do minor pentru pian, vioară și violoncel, nr. 3, op. 1 şi J. Brahms: Trio în Do major pentru pian, vioară și violoncel, nr. 2, op. 87. Solişti vor fi Nagy Kálmán - vioară, Saga Yoshifumi - violoncel şi Ayana Yamaguchi - pian.
Concert romantic pentru tineri orădeni
Cel de-al treilea spectactol al săptămânii este concertul simfonic dirijat de Tiberiu Soare, care va cuprinde: F. Mendelssohn-Bartholdy: Concert pentru vioară şi orchestră în Mi minor, op. 64, S. Rahmaninov: Rapsodie pe o temă de Paganini, op. 43 şi P. I. Ceaikovski: Simfonia a V-a în Mi minor, op. 64. Soliste vor fi: Haruna Hosokawa - vioară şi Ayana Yamaguchi - pian.
"Nu am mai fost în Oradea de patru ani şi mi-a dorit să revin. M-am bucurat de această invitaţie şi de coincidenţa care a făcut posibilă venirea mea aici, ţinând cont de faptul că exact în această săptămână aveam o fereastră în program", a spus Tiberiu Soare. Dirijorul a precizat că a (re)găsit, cu bucurie, o orchestră aflată într-o ascensiune de formă în unul dintre puţinele oraşe care găzduieşte şi organizează evenimente de calitate. Despre programul concertului, dirijorul a subliniat frumuseţea partiturilor alese, romantice şi accesibile melomanilor, în special tinerilor.
Pentru orădenii care se află la prima întâlnire cu maestrul Tiberiu Soare, trebuie precizat că au ocazia de-l vedea pe dirijorul principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, a cărui faimă a depăşit graniţele ţării. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă și de balet, dar în egală măsură s-a implicat și în evenimente bazate pe inovație, cum ar fi proiectul "Mozart Rocks". Aprecierea bogatei sale activităţi artistice s-a concretizat şi printr-o serie de distincţii şi premii din care amintim Premiul Criticii Muzicale pentru proiectul "Traviata - 150 de ani" (2003) sau Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe" de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.