Unul dintre cele mai frumoase proiecte artistice dedicate copiilor şi adolescenţilor din Oradea, Teatrul de Copii, marchează în program o nouă premieră, cu nu mai puţin de 25 de actori în distribuţie. Este cea de-a V-a premieră a asociaţiei întemeiate de actorul Şerban Borda, într-un moment în care singurul proiect teatral cu şi pentru copii, Teatrul Vienez, se stingea din lipsa fondurilor.

 

Teatrul Vienez din Oradea a fost singurul proiect artistic în care copiii aveau ocazia să-şi dezvolte şi să-şi cultive talentul, să intre în contact cu lumea spectacolului şi luminile scenei, să aducă bucurie unui public format tot din copii. În anul 2007, Şerban Borda, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Regina Maria, se alătura Teatrului Vienez, care avea nevoie de ajutor pentru organizare şi decoruri.  „Din anul 2009 am început să mă ocup de Teatrul Vienez atât în Oradea, cât şi în Bucureşti, Cluj şi Sighetul Marmaţiei. Doi ani mai târziu am aflat că nu o să mai primim finanţare”, îşi aminteşte Şerban Borda. Ar fi putut să renunţe o dată cu dispariţia unui proiect care nu s-a născut din dorinţa lui. Şi-a dat seama însă de impactul pozitiv pe care teatrul îl are în dezvoltarea viitorilor adulţi şi a reuşit să facă rost de o finanţare locală pentru un nou început: Teatrul de Copii Oradea.

„Nu credeam că sunt în stare să lucrez cu copiii, să concep un spectacol cu ei. Am fost convins să încerc. Primul spectacol a fost o reuşită şi atunci am decis să continui. Pot să fac asta, şi pot să o fac bine”, spune actorul care se pregăteşte de cea de-a V-a premieră cu copiii.

Prima a fost „Colind de Crăciun” (Charles Dickens), au urmat „Doctor fără voie” (Moliere), „Visul unei nopţi de vară”, (W. Shakespeare), „Bolnavul Închipuit” (Moliere), iar acum orădenii sunt invitaţi la „Revizorul” (N. V. Gogol).  Iar dacă vor să prindă bilete, trebuie să se grăbească - copiii joacă întotdeauna cu casa închisă. Poate cel mai mare merit al proiectului este acela că aduce copii şi adolescenţi în sala de spectacol, de multe ori alături de cadre didactice. Spectatori care se conving de-al doilea mare merit al proiectului: este educativ. O educaţie spre frumos, spre artă, cu un mare impact în dezvoltarea mentală şi emoţională a micilor creatori de spectacol.

„Noi nu avem vedete. Eu nu pregătesc viitori actori. De altfel, un singur cursant a vrut să urmeze o facultate în domeniu - regia, şi am refuzat să-l pregătesc. Am preferat să-i fac o recomandare”, îşi aminteşte Şerban Borda. În schimb, Teatrul de Copii înseamnă dezvoltare personală. Înseamnă corectarea unor ticuri, înseamnă curajul de a vorbi în public, înseamnă maturitate emoţională, capacitate de analiză, exersarea atenţiei şi a memoriei, dezvoltarea spiritului de echipă, îmbunătăţirea culturii generale şi dezvoltatea creativităţii, a acelui Unic pe care fiecare individ îl are şi trebuie să-l descopere.

Şi mai înseamnă familiarizarea cu efortul susţinut.

„În medie lucrăm opt luni la un spectacol, iar înainte de premieră fiecare copil vine de două ori pe săptămână, pentru a-şi repeta rolul şi pentru repetiţii generale. Eu sunt acolo însă în fiecare zi, de luni până vineri, şi cine vrea să asiste la repetiţiile colegilor e bine venit”, a explicat actorul.

„Revizorul este un text pe care l-am ales împreună cu copiii. Sunt personaje multe, bine conturate, bine scrise. Am avut trei repetiţii lecturi în care i-am lăsat să-şi aleagă personajele. O parte din ei şi-au dat seama pe parcurs că şi-au luat o pălărie cam mare şi au făcut schimb de roluri. Îi las să improvizeze, să se joace, să propună. La noi nu există greşeli, pentru că din erori se pot naşte cele mai bune momente”, a mai spus Şerban Borda.

Premiera „Revizorul” va avea loc în data de 3 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Florica Ungur. Preţul unui bilet, acelaşi de cinci ani, este de 10 lei. Spectacolul se va mai juca în 8, 9, 10, 16 și 17 decembrie. Rezervări se pot face pe pagina de facebook a asociaţiei Teatrul de Copii Oradea.