Cea de-a 117-a stagiune a Teatrului Szigligeti debutează în această toamnă cu o ofertă bogată de spectacole şi evenimente. Cuvântul cheie al repertoriului stabilit este echilibrul, iar performanţele cu ţintă festivalieră vor sta sub semnul contemporaneităţii, fie că vorbim despre trupa Szigligeti, fie că vorbim despre ansamblul de dans Nagyvarad.

 

Stagiunea 2017/2018  a Teatrului Szigligeti îmbie orădenii cu drame şi comedii clasice, o premieră absolută a unei piese contemporane, producţii cu muzică, dans, spectacole pentru copii, 13 premiere şi trei festivaluri. Stagiunea include o nouă ediţie a programului „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”, dar şi o serie de  spectacole invitate, anul acesta fiind valabil în continuare parteneriatul cu teatrul maghiar din Satu Mare. Astfel, trei dintre producţiile orădene vor fi prezentate publicului din Satu Mare, orădenii putând viziona, la rândul lor, producţiile artistice din oraşul vecin.

Aşa cum a explicat managerul instituţiei, Czvikker Katalin, Teatrul Szigligeti se aflăm în ultimii ani într-un trend ascendent, atât în ceea ce priveşte numărul de spectatori, cât şi în ceea ce priveşte încasările. Astfel, în stagiunea trecută numărul spectatorilor a crescut cu 8,7%, veniturile proprii ale instituţiei au crescut cu 17,6%, iar numărul de abonamente vândute a crescut cu 15,5%.

„Sunt întotdeauna preocupată de creşterea numărului de abonaţi. În acest sens, anul trecut am introdus un abonament accesibil, care poate fi achiziţionat oricând în timpul stagiunii. Astfel, am reuşit să atragem câteva sute de spectatori în plus din sectorul dinamic”, a spus Czvikker Katalin.

Teatrul Szigligeti a reuşit să investească în infrastructură şi face parte din cea mai nouă organizaţie teatrală, Asociaţia Teatrelor Maghiare din Ardeal. În acest context, personalul tehnic din cadrul Szigligeti va putea participa la diferite workshopuri de perfecţionare susţinute de specialişti din Budapesta.

Managerul instituţiei a mai subliniat că se doreşte ca în stagiunea actuală să continue trendul ascendent atât în ceea ce priveşte repertoriul şi numărul de spectacole, cât şi în ceea ce priveşte performanţa artistică.

 

Repertoriu divers, sub semnul echilibrului

Despre spectacolele programate de trupa Szigligeti pentru 2017/2018 a vorbit directorul artistic Novák Eszter. „Producţiile noastre vizează toate categoriile de public. Dorim să avem un repertoriu echilibrat care să se plieze pe cerinţele unui număr mare de spectatori”, a spus Novak Eszter. „Am avut surpriza plăcută să constat că actorii noştri sunt deschişi spre contemporan, spre performanţă artistică. Este o mentalitate care s-a remarcat în trupa noastră. Un exemplu este spectacolul Camera mea frigorifică, o producţie care nu s-a bucurat suficient de aprecierea spectatorilor care a fost remarcată de specialişti. Astfel, pentru prima dată în ultimii 40 de ani am fost invitaţi la Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti. O onoare care ne-a adus o imensă bucurie”, a explicat directoarea artistică. Stagiunea 2017/2018 a debutat în mod oficial în 7 august, cu lectura dramei „Bară şi autogol”, de Péter Körmöczi–Kriván. Piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie „Drámázat” va fi pusă în scena Studioului Szigligeti de regizorul Péter Tasnádi-Sáhy în premieră absolută în 21 septembrie, de Ziua Dramei Maghiare.

Prima premieră în Sala Mare va fi regizată de Anca Bradu, care se întoarce la Teatrul Szigligeti cu un celebru text Bertolt Brecht şi Paul Dessau, „Cercul de cretă caucazian”. O piatră de hotar pentru actori şi spectatori, o producţie care impune performanţă, aşa cum a fost şi apreciatul spectacol „Clasa noastră”, montat de Anca Bradu în stagiunea 2015/2016.

Trupa Szigligeti va sărbători Revelionul cu un spectacol muzical, vesel şi antrenant, o adaptare a romanului „Carantină în Grand Hotel”, de Jenő Rejtő. Musicalul de Kornél Hamvai, Dániel Varró şi Benedek Darvas va fi regizat de Dorka Porogi.

Titlul celei de-a treia premiere,şi ultima a stagiunii, nu este încă stabilit, instituţia fiind în negocieri cu reputatul regizor de film Péter Gothár şi cu Jakab Tarnóczi, un student deosebit de talentat la Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta. Péter Gothár va regiza spectacolul „Kakuk Marci”, de Józsi Jenő Tersánszky, iar Jakab Tarnóczi va pune în scenă comedia lui William Shakespeare, „Visul unei nopţi de vară”. Unul dintre ei, însă, va prezenta producţia în stagiunea 2018/2019.

Trupa Szigligeti va marca şi aniversarea a 100 de ani de la naşterea marelui dramaturg maghiar de origine orădeană, Miklós Hubay, punând în scenă o piesă scrisă de el, „Cele trei nopţi ale unei poveşti de dragoste”. Spectacolul, considerat primul musical maghiar, va fi regizat de Eszter Novák. Conform obiectivului asumat de Teatrul Szigligeti, în cea de-a doua jumătate a stagiunii se vor prezenta două spectacole-studio, realizate de doi regizori debutanţi. Bálint Botos va regiza drama „Platonov” de Cehov, iar István Hunyadi va pune în scenă partea a doua a „Trilogiei Minelor” de Csaba Székely, intitulată „Beznă de mină”, în Studioul Szigligeti.

Stagiunea va include şi a VI-a ediţie a festivalului „HolnapUtán”, dar şi spectacole invitate: Trupa Harag György al Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Vörösmarty de la Székesfehérvár, Teatrul Cetăţii de la Esztergom, respectiv Teatrul Gárdonyi Géza din Eger. Şi în acest an va avea loc proiectul „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”, care se va concentra pe tematica prieteniei, cu ajutorul improvizaţiilor tinerilor participanţi, iar în cursul activităţilor din cadrul „Cabinei sufleurului”, liceenii vor discuta despre trei spectacole de teatru, sub îndrumarea Andreei  Bordás şi a lui Ida Eszteró.

 

Spectacole pentru copii şi tineret - Trupa Lilliput

Trupa Lilliput începe stagiunea 2017/2018 în septembrie, cu adaptarea după Suteev „Puiul şi bobocul”. Spectacolul ce urmează a fi regizat de Attila Szabó vorbeşte, în mod jucăuş, despre un subiect delicat, şi anume gelozia dintre fraţi. Între 3 şi 7 octombrie, Trupa Lilliput organizează, pentru a treia oară, întâlnirea teatrelor de păpuşi profesioniste maghiare din Transilvania, aFuxFeszt. În program, pe lângă spectacolele trupelor de teatru autohtone, vor fi incluse şi spectacole invitate din Ungaria.

În cursul lunii decembrie, va avea loc premiera spectacolului bazat pe povestea „Sărmanul Djoni şi Arnica”, de Ervin Lázár, regizată de Kata Csató, iar în cea de-a doua jumătate a stagiunii, trupa Lilliput va prezenta piesa „Prinţul fericit”, de Oscar Wilde, respectiv un spectacol pentru tineret, realizat pe baza vieţii şi scrisorilor lui Antoine de Saint-Exupéry, intitulat „Eu, micul prinţ” (scris de Attila Szabó, regizat şi interpretat de István Daróczi).

 

Ansamblul Nagyvárad cu noi viziuni

În ce priveşte planurile Ansamblului Nagyvárad, directorul artistic Dimény Levente a declarat: „Şi în această stagiune încercăm să ducem mai departe direcţia nouă pe care ne-am asumat-o, aceea de a ne axa pe dansul contemporan”. Între 12 şi 15 octombrie, Ansamblul Nagyvárad va găzdui din nou întâlnirea ansamblurilor profesioniste din Transilvania. Obiectivul festivalului itinerant de rang internaţional, care a ajuns deja la a 13-a ediţie, este ca atelierele de dans din ţară să poată forma legături mai strânse între ele, iar publicul să cunoască diferitele forme de muzică şi dans popular şi contemporan. 

Pentru această stagiune, Ansamblul Nagyvárad pregăteşte două spectacole: „Pasărea nimănui”, inspirat din opera autoarei Anna Szabó T. şi regizat de Tünde Tóth, Necunoscutul”, realizat de Csaba  Györfi, şi „Unghi mort”, de Imola Tőkés. De asemenea, ansamblul va marca aniversarea de 200 de ani de la naşterea poetului János Arany cu spectacolul „Dansul baladelor”, realizat în cadrul programului cu elevii.

Abonamentele pentru noua stagiune vor fi puse în vânzare din data de 16 august şi pot fi cumpărate până în 13 octombrie. Pentru reînnoirea abonamentelor termenul limită este 15 septembrie.