Turul oraşului, şezătoare, lecţii deschise - Săptămâna Brâncuşi la Oradea
Pe 19 februarie se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, iar orădenii vor cinsti şi anul acesta memoria marelui sculptor. Dacă prima ediţie, organizată la Oradea în anul 2015, s-a rezumat la un scurt omagiu adus la statuia din Parcul 1 Decembrie, anul acesta evenimentul va fi celebrat printr-o serie de acţiuni, organizate pe parcursul unei săptămâni.
În 19 februarie 2016 se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, "artistul care a redefinit sculptura, semnând certificatul de naștere al artei moderne", cum spun organizatorii Săptămânii Brâncuşi la Oradea. Ziua Brâncuşi a devenit zi de săbătoare naţională abia în 27 noiembrie 2015, când preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Însă românii reacţionaseră mai devreme. În 19 februarie 2015, în Bucureşti, Constanţa, Oradea, Deva, Cluj, Chişinău, Santa Monica şi Viena românii au ieşit în stradă nu pentru a protesta, ci a pentru a omagia memoria marelui sculptor. Iniţiativa a pornit de la poetul bucureştean Laurian Stănchescu, care i-a provocat pe români, prin intermediul site-urilor de socializare, să realizeze simbolic, din trupuri umane, Cercul lui Brâncuşi. În Oradea, invitaţia a fost "auzită" de poetul Emil Neşiu şi soţia sa, profesoara Sânziana Neşiu, şi cercul s-a format chiar dacă în el s-au prins prea puţine mâini.
Iată însă că ecourile acestei acţiuni, deşi părea improbabil, s-au făcut auzite, şi ediţia din 2016 vine să sărbătorească o zi oficială, pentru care, cel puţin în Oradea, mai mulţi oameni şi-au dat mâna.
Astfel, Alina Giurgiu, vicepreşedinta Asociaţiei Ghizilor Banat-Crişana, şi prof. Sânziana Neşiu au iniţiat Săptămâna Brâncuşi, în perioada 15-21 februarie. Lor li s-au alăturat Comunitatea La Blouse Roumaine, Comunitatea IA Oradea şi Colegiul Naţional Iosif Vulcan.
Monumentul dedicat lui Brâncuşi
Unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului din Oradea este sculptorul Horia Sabău, cel care a realizat monumentul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Lucrarea este un omagiu, un portret în trei segmente care sugerează compunerea şi descompunerea lui Brâncuşi în şi din universal. Pe fiecare dintre cele trei coloane sunt scrise aforisme ale marelui sculptor: (dreapta) - "În artă cel mai important este durata artei", "Fericirea să contemplaţi este e să vă minunaţi, aceasta este totul", "Lucrurile nu sunt greu de făcut, ceea ce este greu este să ne punem în starea de a le face"; (mijloc) - "În sculptura mea am suprimat golurile care nasc umbrele"; "Sculptorul este un gânditor, iar nu un fotograf al unor aparenţe derizorii, multiforme şi derizorii"; (stânga) - "Ceea ce este real este numai esenţa, iar dacă te apropii de esenţa reală a lucrurilor ajungi la simplitate. Simplitatea este în sine o complexitate".
Calendarul evenimentelor
Prima acţiune va avea loc în data de 17 februarie, când orădenii sunt invitaţi la o şezătoare în Cetate. Acţiunea "Poartă ie, coase ie" este deschisă tuturor orădenilor care vor să afle cum se cos motivele tradiţionale, participarea este gratuită, iar atelierul va începe la ora 18.00. În data de 18 februarie, la Colegiul Naţional Iosif Vulcan va avea loc o lecţie deschisă, susţinută de conf. univ. dr. Ramona Novicov, critic de artă, cu tema "Constantin Brâncuşi - patriarhul sculpturii moderne".
Cei care vor să aducă un omagiu marelui sculptor sunt aşteptaţi vineri, 19 februrarie, de la ora 19.00, la statuia lui Brâncuşi din Parcul 1 Decembrie. Elevi ai C.N. Iosif Vulcan, L.T. Lucian Blaga şi C.T. Constantin Brâncuşi vor asculta prezentări despre viaţa şi opera sculptorului, iar la final, cei prezenţi vor dansa, ca şi anul trecut, Hora Unirii.
Seria activităţilor se va încheia duminică, 21 februarie, când se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Ghidului de Turism Tur de oraş. Doritorii sunt aşteptaţi la ora 14.00, tot la statuia din Parcul 1 Decembrie, de unde vor porni într-un tur ghidat spre cele mai importante obiective din Oradea.
Multumim, va asteptam si anul acesta ca si anul trecut,la hora la statuia lui Brancusi. Zi frumoasa.
Vu toate acestea nu vad in articol nici o mentiune cu privire la comunitatea IA Oradea sau Asiciatia Ghizilor Banat Crisana care este organizatorul si inutiatorul evenimentelor din Saptamana Brancusiana la Oradea. Zi faina va doresc.
Agenda evenimentelor a fost intocmita de catre Asociatia Ghizilor de Turism Banat Crisana prin reprezentantul local si vicepresedintele asociatiei Alina Giurgiu. Evenimentele sunt organizate de catre asociatie impreuna cu Eurovacanta si Colegiul National Iosif Vulcan, in proiectele si initiativele asociatiei:comunitatea Ia Oradea si Biciclete Cochete, Coase IE poarta IE fuind proiectul asociatiei nostre