Duminică, 25 februarie, pe scena Teatrului Regina Maria, a avut loc spectacolul Ca la noi la nimenea, după cupletele lui Constantin Tănase,  oferit de actorul Sebastian Lupu şi muzicianul Ovidiu Iloc, cu scopul de a strânge fondurile necesare redecorării foaierului şi casei scării Teatrului Arcadia.

 

O impresionantă organizare şi mobilizare de forţe au făcut posibil debutul în forţă al proiectului care-şi propune să ajute micii spectatori să intre în contact cu lumea magică a basmelor de cum trec pragul Teatrului Arcadia. Spectacolul Ca la noi la nimenea oferit de directorul trupei Arcadia, Sebastian Lupu, şi muzicianul Ovidiu Iloc a fost un prim pas în procesul de fundraising demarat de iniţiatorii acestui proiect, Rotary Club Oradea Art Nouveau. Evenimentul s-a bucurat de o promovare fără precedent în spaţiul public şi în cel virtual, orădenii unindu-şi forţele admirabil pentru a susţine acest proiect. Persoane publice s-au declarat ambasadori ai iniţiativei, iar actori sociali din mediul public şi privat, alături de orădenii simpli, au făcut ca Sala Mare a Teatrului Regina Maria să fie plină până la refuz, inclusiv la balcoane, iar urnele destinate donaţiilor, pline. Proiectul s-a bucurat de susţinerea Teatrului Regina Maria, a cărui conducere a mulţumit public, atât Rotary Club Oradea Art Nouveau, cât şi actorului care şi-a oferit talentul, timpul, energia şi un spectacol emblematic din repertoriul său privat, pentru a aduce un beneficiu instituţiei pe care o manageriază şi orădenilor care-i trec pragul.

„Din partea conducerii Teatrului Regina Maria ţin să mulţumesc Rotary Club Oradea Art Nouveau pentru iniţiativă. Vă mulţumesc că ne-aţi ales pe noi primii. Îi mulţumesc şi lui Sebastian Lupu, care s-a implicat trup şi suflet în acest proiect care vizează binele copiilor noştri. Vă reamintesc vouă, celor care sunteţi aici în această seară: Dacă vrem ca mâine copiii noştri să-şi amintească de noi, azi trebuie să fim prezenţi în vieţile lor”, a spus, în deschiderea evenimentului, managerul interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu. Rotary Club Oradea Art Nouveau a iniţiat în anul 2018 proiectul Adoptă o clădire. Membrii Rotary Club Oradea Art Nouveau și-au propus să contribuie prin acțiunile lor la renovarea și modernizarea unor imobile emblematice din acest oraș. Prima clădire vizată este Teatrul Arcadia. De ce au ales această clădire a explicat, tot în deschiderea evenimentului caritabil, Dana Ionaşcu, preşedinta clubului orădean: „Noi credem că suntem responsabili să aducem frumosul în toate domeniile vieţii noastre. Şi mai credem că cele mai frumoase lucruri se fac şi se împărtăşesc cu sufletul”.

Despre importanţa acestui proiect au vorbit şi Marian Neagoe, guvernatorul Districtului 2241, Angela Tebieş, viitorul preşedinte al Rotary Club Oradea Art Nouveau, directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Andrian Locovei, criticul de artă Ramona Novicov, membru fondator al Rotary Club Oradea Art Nouveau şi criticul de teatru Elisabeta Pop. Evenimentul a fost moderat de actriţa Mirela Lupu, membru activ al Rotary Club Oradea Art Nouveau, implicată în organizarea şi realizarea acestui proiect.

„Am venit la acest eveniment din respect şi din dragoste pentru Mirela Lupu şi Sebastian Lupu. Sunt prietena unor nebuni care iubesc teatrul şi care fac teatru inclusiv în cafenele, de mai bine de şase ani. Sebastian Lupu este un visător nebun şi un magician. Iar personajul pe care-l joacă el, în această seară a fost lansat de Constantin Tănase acum 100 de ani. Atunci, aceste cuplete erau periculos de jucat. Astăzi, Sebastian alege să prezinte spectacolul când ţara noastră nu trece prin momente fericite. Sebastian prinde cu multă sensibilitate ideea pe care a lansat-o Constantin Tănase şi ne prezintă un altfel de spectacol. Unul care ne aţâţă interesul pentru devotamentul cu care Tănase s-a dedicat societăţii în care trăia. Astăzi, Sebastian Lupu  ne arată că este, la rândul lui, implicat în viaţa Cetăţii în care trăieşte. Şi asta este mare lucru”, a spus Elisabeta Pop.

Evenimentul a inclus şi o expoziţie de fotografie cu vânzare, în care au fost prezentate imagini realizate de artista Ramona Kozma, imagini în care este redată metamorfoza actorului Sebastian Lupu în personajul Constantin Tănase. În plus, membrele Rotary Art Nouveau au întâmpinat spectatorii cu o expoziţie de mărţişoare şi obiecte decorative hand-made.

Orădenii care nu au putut viziona spectacolul Ca la noi la nimenea, dar vor să sprijine redecorarea foaierului şi casei scării Teatrului Arcadia o pot face prin donaţii în contul:

RO57BTRLRONCRT046385.