Astăzi, 27 februarie, și mâine, 28 februarie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, va avea loc a doua ediție a proiectului Tango Simfonic, care poartă titlul „Milonga de mis amores”, sub bagheta dirijorului Horváth József.

 

O nouă interpretare a tangoului argentinian

Solista Analia Selis, bandoneonistul Omar Massa și compozitorul și pianistul Julian Caeiro sunt invitați speciali în cea de-a doua ediție a proiectului Tango Simfonic, care poartă titlul „Milonga de mis amores”.

Analia Selis se întoarce în fața orădenilor cu o interpretare autentică a tangoului, valsurilor și milonga argentiniene – aranjamentele fiind realizate pentru orchestră de cameră, bandoneon și voce de către pianistul Julián Caeiro. Tango Simfonic II va include și tangouri celebre românești. Programul concertului cuprinde în mare parte bijuterii muzicale, cum ar fi: La Cumparsita de Matos Rodríguez, Toda mi vida, Desencuentro, Romance de barrio, La última curda de Aníbal Troilo, Paisaje–Vals, Arrabalera de Sebastián Piana, Ce faci astă seara tu? de Gherase Dendrino, Libertango, Milonga de la anunciación de Astor Piazzolla, El corazón al sur de Eladia Blázquez, El Choclo de ángel Villoldo, Milonga de mis amores de Pedro Laurenz,  Nunuțo de Cristian Vasile, Absurdo, Naranjo en flor de Virgilio Expósito, Habar n-ai tu de Ion Vasilescu, El firulete de Mariano Mores.

Dirijorul invitat, Horváth József, s-a născut în 1975, la Cluj-Napoca. În anul 1999, a absolvit secţia dirijat cor, iar în 2001 secţia dirijat orchestră al Academiei de Muzică din orașul natal, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie conduse de maeștrii Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor: Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre. Horváth József este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat a condus orchestrele filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș, de asemenea Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta, Opera Naţională din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. În anul 2009, a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj-Napoca.

Una dintre cele mai exotice voci

Analia Selis, una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, s-a născut în 1977, la Tucuman, Argentina. A absolvit Universitatea de Muzică din San Miguel (Argentina), specializarea educație muzicală. Și-a continuat studiile superioare la Facultatea „Longy School of Music”, obținând „Diploma in Vocal Performance”. Analia Selis a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio din București şi în majoritatea filarmonicilor din ţară. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. A reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur - 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri „Media Pro Music”. Între 2005 și 2009, a lansat patru albume de mare succes. În anul 2009, a fost invitată pentru a doua oară să cânte în Piața Festivalului George Enescu, alături de chitaristul Julio Santillan (Argentina), violoncelistul Răzvan Suma și actrița Mihaela Teleoacă. Au urmat o serie de concerte împreună și un album lansat în anul 2011, Un instante. În anul 2009, a lansat proiectul „Latino America” şi a dăruit publicului albumul „Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari”. În anul 2014, se îndreaptă spre o altă cale muzicală ce-i aduce Argentina mai aproape - drumul tangoului. A debutat în arta tangoului în turneul național Vă place tango? împreună cu violoncelistul Răzvan Suma și chitaristul argentinian Julio Santillan. Datorită succesului, turneul s-a bucurat de o a doua ediție în anul 2015. Tot în anul 2015 a lansat împreună cu Mariano Castro (membru al renumitei trupe de tango Narcotango) proiectul Tango Simfonic, piese tango aranjate pentru orchestră de cameră, pian și voce, călătorind de atunci și până în prezent prin toată țara, în colaborare cu cele mai importante filarmonici. Anul 2016 este un an extrem de important al carierei sale: devine membru al ansamblului ArgEnTango alături de patru mari muzicieni (Răzvan Suma - violoncel, Rafael Butaru - vioară, Mariano Castro - pian și Omar Massa - bandoneon). Împreună cu ArgEnTango, solista abordează un alt stil de a cânta tango - Piazzolla. Tot în anul 2016, Analia Selis debutează în cariera sa internațională, fiind invitată în luna aprilie să reprezinte România la ABU Radio Song Festival (Beijing, China) și în iulie să cânte în Argentina, în orașul său natal, Tucuman. De-alungul carierei sale, a participat live și a înregistrat pentru cele mai importante posturi de radio și televiziune și a cântat pe cele mai importante scene din România.

Oaspeți de seamă

Solistul invitat Omar Massa s-a născut la Buenos Aires, în 1981. A început studiile muzicale la vârsta de cinci ani şi a debutat, doi ani mai târziu, la „Café Tortoni”, un local tradiţional de muzică tango din Buenos Aires, interpretând piesele compozitorului Astor Piazzolla. La vârsta de 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică unde a studiat bandoneonul cu renumiţi maeştri, devenind unul dintre discipolii lui Alejandro Barletta, care l-a introdus în lumea muzicii clasice. În 2014 a fost nominalizat la Premiile Muzicale Gardel din Argentina pentru CD-ul Tribut pentru Piazzolla. În acelaşi an a susţinut numeroase recitaluri în mai multe centre muzicale importante din Europa, Asia și SUA. În calitate de solist a concertat cu Orchestra Simfonică „Principality of Asturias”, Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires, Orchestra Simfonică şi Corul Universităţii Naţionale din Brazilia, Orchestra Simfonică de Tineret din Mexico City, Camerata San Juan şi Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi. De asemenea, a colaborat cu artişti de renume precum Virginia Tola, José Manuel Zapata, José Manuel Chu şi Maestrul Placido Domingo. Turneele sale au fost descrise de către Ministerul de Afaceri Externe al Argentinei ca fiind „evenimente cultural şi artistice de mare importanţă pentru Argentina”.

Julián Caeiro s-a născut în 1980 la Buenos Aires. A început studiul pianului cu prof. Hernán Fassa, apoi a continuat cu prof. Lali Escobar la Conservatorul Național de Muzică „Carlos López Buchardo”. În 2010 a absolvit Universitatea Națională din Lanus, unde a studiat improvizația de pian și jazz cu Diego Schissi și Abel Rogantini. Ca pianist, aranjor și director muzical, a efectuat turnee cu companiile „Tango a Tierra”, „Tango Desire”, „Buenos Aires Company” și „Estampas porteñas” în SUA, Japonia, Brazilia, China, Chile și Uruguay. A susținut concerte cu Orchestra Simfonică Avellaneda, Orchestra Simfonică Mendoza, Orchestra de Cameră „Lanús”, Orchestra „Synbony Harbim”, Cvartetul „Al Límite”, „Almatango” și Cvintetul „Altotango”. A colaborat cu personalități importante, cum ar fi Guillermo Fernández, Roxana Fontán, Alberto Podestá, Raúl Luzzi, Patricio Villarejo și Fabio Hager. În prezent este conducătorul cvintetului „Elegante Sport” și formează un Trio de Tango cu Walther Castro și Emilio Longo.