Din 29 octombrie 2021, la Muzeul Orașului Oradea va putea fi vizitată o nouă expoziție de fotografie intitulată România și China pitorești. Expoziţia este organizată în cadrul Festivalului Fotografiei Chineze în România de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică.

 Ediţia  a IX-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România a debutat în data de 15 octombrie. În cadrul acestui eveniment, publicul vizitator poate admira pe site-ul asociației, eurofotoart.com, opt expoziții de artă fotografică chineză, respectiv două expoziții ale artiștilor fotografi din România și China („România și China pitorești" și „Oameni și peisaje din România și China).

Vernisajul din data de 29 octombrie este ultimul eveniment din calendarul festivalului şi va putea fi urmărit online pe pagina de Facebook a EuroFotoArt, de la ora 16.00. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul Grupului cameral   „DuoVaradiensis” din Oradea, Thurzó Sándor József, care va interpreta la violă mai multe piese din repertoriul  chinezesc: Cântecele populare „Floarea Iasmin” și „Step by   Step”, respectiv: „Fugato”, de Fu-Tong Wong, „Cântec de dragoste tibetan”, de Fu-Tong Wong, și „La sud de râul Yangtze”, de Fu-Tong Wong.

Online, sau fizic, în cadrul festivalului orădenii pot admira exponate deosebite.
Dintre artiștii fotografi expozanți doi s-au inspirat din folclorul și tradițiile populare chineze: Ming Yi, în cadrul expoziției personale intitulată „Împarte și moștenește”, iar Xiapeng Wu ne oferă spectacolul folcloric chinezesc „Shehuo”. Artistul fotograf Hui Zhang prezintă în expoziția personală construcția și exploatarea căii ferate de mare viteză din China. Cunoscutul artist fotograf Ruisheng Zhu a pregătit vederi excepționale realizate dintr-un avion cu pilot automat, iar reputatul artist fotograf Haibo Chi prezintă prin imagini de o plasticitate și cromatică deosebită țărmul mării din Lingang.

Artistul fotograf Fajning Lu prezintă, prin două cicluri, socio-fotografii de o înaltă ținută artistică, arta cultivării ceaiului, respectiv socio-fotografii realizate despre mineri. Artistul fotograf Alexandrino Lei Ariosa, din Macao, prezintă prin limbajul specific al artei fotografice imagini care cuceresc prin compoziție, iluminare și mesaj artistic deosebit a imaginilor expuse. Artistul fotograf Wing Chiu Lai prezintă în expoziția personală intitulată „Ritmul lotusului” o poveste vizuală de excepție realizată cu mare măiestrie artistică despre Nymphaea lotus thermalis.