Jurnalistul cultural Adrian Irvin Rozei s-a aflat, ieri, în oraşul de pe Crişul Repede, pentru a-şi lansa cea mai recentă carte. Este vorba de volumul bilingv (română - franceză) „Secante româneşti" -  „Sécantes roumaines", apărută la Editura Duran's din Oradea, care reuneşte  articole publicate în aproape zece ţări, în limbile română sau franceză, care pun în lumină legăturile franco-române şi, în special, cu Languedocul, regiunea de adopţie a scriitorului. Evenimentul editorial s-a consumat ieri, la Biblioteca Judeţană „Gheorghe Şincai" din Oradea, prin amabilitatea doamnei Ligia Mirişan, directoarea instituţiei. Cartea a fost prezentată de Octavian Blaga, redactorul responsabil al revistei de cultură "Zodii în cumpănă".

Colaborator permanent al publicaţiei "Zodii în cumpănă", editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, jurnalistul Adrian Irvin Rozei a făcut ieri, înainte de lansare, un scurt popas la sediul instituţiei cu care colaborează, unde a fost primit de Radu Pavel, directorul Centrului. „E o bucurie să-l avem pe domnul Adrian Irvin Rozei la Oradea. Ne-am întâlnit acum patru luni, în iunie, când colegul Octavian Blaga a venit cu propunerea de a face această lansare la Oradea, iar eu am fost plăcut impresionat şi dornic să sprijin acest eveniment editorial", a spus directorul CJCPCT Bihor, menţionând că distinsul invitat este rudă prin alianţă cu scriitorul Alexandru Cazaban, după numele căruia a fost denumită o stradă din cartierul Ioşia. Născut la Bucureşti în 1947, Adrian Irvin Rozei a studiat mai întâi la Institutul Politehnic Bucureşti şi, după stabilirea în Franţa în 1967, la Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint - Etienne, a obţinut titlul de Ingénieur Civil des Mines. A lucrat în diferite societăţi din Franţa şi Germania între care, în ultimii treizeci de ani, în grupurile petroliere ELF şi TOTAL, unde s-a ocupat de export în domeniul produselor chimice în Europa, America şi Orientul Mijlociu. A dirijat, timp de 14 ani, exportul unor produse utilizate în industria minieră. Începând din anul 2000, a colaborat cu reportaje, interviuri şi cronici culturale la diferite periodice româneşti din Danemarca, Elveţia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, U.S.A. şi România. Totodată, asigură o rubrică culturală bilunară a unui organ de presă publicat pe Internet. A fost numit „Ambasador de onoare" al oraşului Capestang ca recunoaştere a activităţii relaţionale dezvoltate între regiunea Languedoc şi comunităţile române din lume. Colaborează la emisiunile postului "Radio România Internaţional" cu reportaje şi interviuri în limbile română şi franceză. Face parte din "Societatea Arheologică, Ştiinţifică şi Literară" din Béziers, una dintre cele mai vechi societăţi savante din Franţa. Adrian Irvin Rozei vorbeşte opt limbi. De mai multe decenii, scriitorul caută prezenţele româneşti, artistice, ştiinţifice şi literare, mai puţin cunoscute sau uitate, în toate colţurile lumii. Între ele se află şi Georges Filip, alias „Lefort", Comandor al Legiunii de onoare pentru fapte de arme, născut pe 16 octombrie 1919, la Oradea. Meritele sale au fost evocate într-un amplu articol semnat de Adrian Irvin Rozei,  intitulat „Luptă, luptă... asta-i viaţa!".

Cartea poate fi procurată de la Editura Duran's din Oradea (strada Iasomiei nr. 4), tel. 0359/ 401-562, preţul unui exemplar fiind de 20 de lei. În ce priveşte proiectele sale viitoare, autorul „Secantelor româneşti" intenţionează ca următorul volum pe care îl va publica să fie unul exclusiv în limba română.