Joi, 22 decembrie,  Salonul de Carte R&R, recent inaugurat pe strada Republicii, a găzduit lansarea celui de-al doilea roman semnat de scriitorul Mircea Pricăjan: Calitatea Luminii. Volumul a fost prezentat de criticii literari Miron Beteg, Dan-Liviu Boeriu și Marius Miheț.

Volumul Calitatea Luminii, publicat în colecția Ego.Proză a Editurii Polirom, este un roman primit cu entuziasm atât de către criticii literari, cât și de către cititorii care se regăsesc în filele poveștii. O poveste care prezintă, la prima vedere,  o tânără familie în viața căreia a apărut primul copil. „Urmărind textele care au apărut despre acest roman, am înțeles că noi, oamenii, începem să citim textele ca pe niște imagini. Am început să gândim, chiar, doar în imagini. Ne este teamă de propriile interpretări”, a atras atenția criticul Miron Beteg, în deschiderea evenimentului. „Romanul nu este despre dramele unui cuplu, după apariția unui copil. Dacă ar fi așa ar fi inutil. Romanul, ca sunet secund, este despre încercarea de a te reînființa de fiecare dată când viața încearcă să te desființeze”, a spus Beteg. „Dacă nu pricepi din acest roman că orice întrebare bună își conține propriul răspuns, înseamnă nu doar că ai ratat romanul ci și propria încercare de a citi o carte”, a mai subliniat acesta. Miron Beteg a atras atenția și literaților care, știut fiind că Mircea Pricăjan a tradus zeci de cărți de suspans, deschid volumul cu gândul de a regăsi în Calitatea Luminii, „urmele” acestor traduceri. Idee întărită și de Dan-Liviu Boeriu.

„Am citit romanul de două ori, prima lectură fiind contaminată de ideea că Pricăjan va împrumuta ceva din cărțile pe care le-a tradus. Am înțeles apoi că acest volum este despre perspectiva pe care o ai în fața problemelor vieții. Ca și în titlu, totul ține de perspectivă. De modul în care te poziționezi față de un subiect, față de o problemă, în așa fel încât să găsești varianta optimă de a merge mai departe”, a spus Dan-Liviu Boeriu. „Din punct de vedere filologic, este o carte frumoasă, antrenantă, cu o tensiune în creștere. Însă această presiune nu este anticiparea a ceva, ci viața însăși”, a precizat Boeriu.

În completare, Marius Miheț a vorbit despre politizarea căsătoriei, despre tendința oamenilor de a se ghida după standarde ireale, a căror neîndeplinire provoacă frustări. În opinia sa, Calitatea Luminii este un act de curaj și sinceritate pentru că vorbește despre cupluri „fără brizbrizuri”, romanul devenind  “riscant pentru soți dacă-l citesc soțiile”. „Un roman al triplei oglinzi, un roman despre ce înseamnă să fii în doi și totuși singur. Un roman în care vânarea de vânt a personajului masculin, care nu se mai regăsește în căsnicie, se transformă într-o căutare de Lumină”,  a punctat Marius Miheț.

La finalul evenimentului, actrița Mirela Lupu a interpretat un fragment din volum, iar orădenii prezenți s-au apropiat de Mircea Pricăjan pentru autografe.