Miercuri, 23 ianuarie, în Galeriile de Artă Reperaj din Cetatea Oradea a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică Spaţiu distopic, a artistului Constantin Costea. Vernisajul a fost realizat de Vioara Bara, preşedinta filialei Bihor a Uniunii Artiştilor Platici din România.

 

„Spațiul, în sens general și filosofic, este o formă fundamentală a existenței materiei, inseparabilă de timp și care are aspectul unui întreg neîntrerupt cu trei dimensiuni. Poate simboliza haosul originar pe deoparte, dar și locul înființărilor, al existențelor, al devenirilor, când simbolizează cosmosul sau universul. După concepția modernă a lui Ilya Prigogine (chimist și epistemolog belgian de origine rusă), în spațiu este o continuă fierbere de „energii disipative”, care formează structuri ordonate și organizate prin disiparea acestor energii, începând de la stările haotice, în condițiile de îndepărtare de starea de echilibru”, a spus Vioara Bara.

„Prin analogie, pictura lui Constantin Costea ne sugerează un univers dominat de complexitate, un haos generator de ordine, un „spațiu distopic” după cum o afirmă. Distopiile prezintă o lume fragilă, o degradare a condiției umane unde valorile și regulile dintr-un sistem se diluează sau dispar, o lume tristă, fără început și fără sfârșit. Cromatica de negruri, griuri colorate și câte o pată de culoare pusă cu multă zgârcenie, clar-obscur-ul, tușa puternică, te împing într-un unvers al tăcerii”, a subliniat preşedinta UAP Bihor.

„Universul lui C. Costea este un Cun!?! Devine un simbol tautologic care se descompune, se recompune  precum un cub carnivor ce te înghite, te scuipă și iar te înghite. Imagine a eternității, simbolizează totalitatea terestră și celestă, finită și infinită, creată și necreată, pământul și cerul. Titlurile sugestive ale lucrărilor, precum „Ascensiunea cubului”, „Spațiu distopic”, „Stația”, „Matca de cianură” sau „Spațiu non-euclidian”, te introduc și te ghidează în lumea misterioasă pe care artistul o relevă în picturile sale, o lume în care nu este loc decât pentru un singur personaj: doar el, artistul, într-o realitate ce stă dincolo de universul naturii sensibile”, a mai spus Vioara Bara.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 14 februarie, inclusiv.