Cinci statui vivante, inspirate din decorațiunile în stilul Art Nouveau al palatelor orădene, pot fi admirate în curtea Casei Darvas - La Roche.

 

Oradea Heritage - Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, împreună cu Asociația Culturală Teatrul de Copii, a pregătit pentru orădeni un nou eveniment în curtea Casei Darvas - La Roche, pe str. Libertății.

Evenimentul, intitulat „Vivante Belle Epoque” se desfășoară pe parcursul a trei zile, 27-28-29 iulie, în intervalul orar 17.00-21.00, și cuprinde cinci statui vivante inspirate din decorațiunile în stilul Art Nouveau al palatelor orădene.

Reinterpretarea simbolurilor din frizele cu siluetele feminine ce dansează, de pe fațada Palatului Vulturul Negru dinspre str. Independenței, se regăsesc în statuia denumită Dansante, ce sugerează că își așteaptă partenerul de dans, schimbând din când în când poziția mâinilor.

Simbolurile Palatului Fuchsl din strada Independenței, ce are ca decorațiuni ciorchini de struguri sunt prezentate artistic și futurist în statuia denumită Dextrana, imortalizată parcă în timp într-o podgorie, în momentul culesului strugurilor. Poziția statuii vivante te îndeamnă să o însoțești sau să te servești din coșul cu fructe.

Portalul spre epoca modernă este sugerat de silueta feminină ce a încercat să treacă în timp spre un nou secol și a fost prinsă în fereastră, fața ei sugerând bucuria și uimirea celor văzute. Admiratorii vor putea să constate că Selecta este captivă în sticlă și doar poate să zâmbească din când în când.

Inspirată din vitraliul cu Vulturul Negru, statuia Liberta este reprezentată printr-o siluetă feminină înaripată sugerând că levitează într-o poziție gânditoare, parcă pregătită să coboare în lumea agitată a urbei, în care aripile nu sunt potrivite, dar nevoia de libertate în exprimare și vestimentație trebuie să fie prezentă.

Fotograful hazliu Clișo animă strada Libertății prin faptul că surprinde trecătorii care își fac fotografii cu statuile și este el însuși imortalizat în poziții interesante în diferite locuri, de parcă ar fi o imagine fotografică negativă ce se repetă.

Denumirea fiecărei statui a fost inspirată din caracteristici ale vestimentației artistice, ale temei, obiectelor sau formelor ce o compun, regăsindu-se discret și parteneri ce susțin evenimentele de la Casa Darvas.

Conceptul artistic și tehnic au fost realizate datorită talentului unei echipe creative formată din mai mulți specialiști, care au reușit să-și pună în practică ideile pentru a transforma o plimbare pe pietonalul de pe malul Crișului Repede în momente memorabile pentru publicul orădean.

Și-au adus contribuția la realizarea statuilor vivante: scenograful Mădălina Baciu, Dana Drăgoiu - machiaj, costumier - Anna Cellino, Peter Papp - componente tehnice, mecanisme - RXP Advertising, fotodesigner Larisa Birta și coordonatori proiect Șerban Borda și Angela Lupșea.

Statuile vivante au ca protagoniști pe: Alina Leonte, Maya Bolovănescu, Cristina Floruța, Andrea Nagy, Isabela Gyori, Izabella Beganyi, Evelin Osvald și Șerban Borda (pe parcursul evenimentului statuile au momente de pauză - 10 min. sau se schimbă cu un alt protagonist)

Oradea Heritage intenționează să prezinte conceptul statuilor vivante și în alte localități, astfel încât publicul să se bucure de acestea, la fel ca și în marile capitale europene. Anual, evenimentul Vivante Belle Epoque va fi prezentat în curtea Casei Darvas și pe strada Libertății, având teme diferite și invitați din țară sau străinătate, fiind cuprins în bugetul alocat Fundației.