Ținute în paralel cu Festivalul Mustului și cu spectacolul de balet al Operei de la Budapesta, și fără a beneficia de un program care să rupă gura târgului, Zilele Culturii Maghiare nu au fost încununate de prea mare succes. Nici contrariul nu se poate spune pentru că terasele la care s-a servit mâncare au fost pline seară de seară, iar spectacolele de pe scenă au avut mușterii lor.

Organizat în Cetatea din Oradea cu scopul de a prezenta valorile și specificul celei mai importante minorităţi din Oradea, evenimentul a propus vizitatorilor o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte cu artiștii din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba, participanți la Megastarul din țara vecină. Artiști tineri, cu calități vocale incontestabile, fără o carte de vizită impresionantă, insuficientă pentru a-i atrage pe orădenii maghiari „răsfățați” cu artiști de primă mână din țara vecină la foarte multe evenimente. Această realitate s-a suprapus peste un context defavorabil, un spectacol de balet de anvergură ținut de Opera din Budapesta (o „Văduva veselă” în trei acte cu o distribuție, coregrafie și scenografie de excepție) cu Sala Sporturilor aproape plină și un Festival al Mustului care a atras mulți orădeni. Cu toate acestea Cetatea Oradea nu a fost goală nici vineri și nici sâmbătă și duminică. Sâmbătă, la ora 19.30, podul ce duce spre fortăreață era plin de lume, atelierul de țesut avea mulți mușterii iar copiii urmăreau comod, de pe pernuțe roșii, desenele animate populare ungurești. Cele mai pline erau însă terasele la care se serveau mâncăruri și băuturi.

În cele trei zile, orădenii s-au bucurat de momente de folclor autentic maghiar prezentate de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, de un moment cu povești pentru copii, Poveştile Rozka – poveşti pe două roți și de spectacolul de poveste „Regele vioi” alături de o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare.

Un singur câștigător, orădeanul

Zilele Culturii Maghiare au găzduit și o competiție sportivă: Concursul de tras cu arcul tradițional Cupa Ordas, organizat de către Lupii din Pustă. Evenimentul a susținut și o acțiune de caritate, pe care călugărul Böjte Csaba, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunității maghiare din Romania și Ungaria, a realizat-o. Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează de peste 20 de ani o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copiii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii  din 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcuieni și Galoș Petreu. Activitatea acestei fundații este una care a meritat atenția și sprijinul orădenilor și al comunității locale.

Evenimentul a pus la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice, cum ar fi „Cel mai bun Lecso (ghiveci) din zonă”, gătit special de un bucătar venit din Ungaria.

În ciuda faptului că în ultimul timp s-a tot scris despre conflictul dintre primarul Ilie Bolojan și UDMR, speculându-se că prin acest gen de evenimente s-ar încerca îndepărtarea concitadinilor orădeni de UDMR, organizatorul tradițional al eveniumentelor de acest fel, realitatea este că orădenii maghiari, și nu numai, au cel mai mult de câștigat din această situație. La urma urmei, concurența este benefică pentru oferta culturală a orașului, fie că ne referim la români sau la maghiari.