Cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului a fost marcată ieri, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea, ocazie cu care a avut loc o serie de manifestări culturale organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, în parteneriat cu Fundaţia de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Budureasa şi Primăria Câmpani.

Tema aleasă pentru ediţia din acest an a fost "Moştenirea culturală din lemn", iar evenimentele din judeţul nostru s-au reunit sub genericul "Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului". Astfel, ieri, la Galeria de Arte din Oradea, a avut loc o proiecţie de fotografii din arhiva DJCPN Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, care ilustrează biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi Bihor, realizate din lemn. De asemenea, a avut loc prezentarea expoziţiei "Ochii oraşului", din cadrul Campaniei de conştientizare - Feţele pierdute ale oraşului pentru promovarea patrimoniului construit local, realizată de Grupul URB_O al Filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România. Tot ieri, a fost inaugurată o expoziţie cu obiecte tradiţionale din lemn, realizate de meşterii populari Gheorghe Buz, din comuna Budureasa, şi Mircea Popa, din localitatea Fânaţe, comuna Câmpani. Primul meşter, cunoscut sub numele de „Ghia Băcescu lădaru'", este prezent în expoziţie cu mai multe lăzi de zestre. Din cei 79 de ani ai săi, 62 i-a dedicat acestui meşteşug, bucurându-se în activitatea sa de sprijin din partea Consiliului local şi al Primăriei Budureasa, în frunte cu primarul Radu Vasile Olea. Celălalt meşter, Mircea Popa, din Fânaţe, cunoscut ca „Lae de la Moară", reconstituie, în miniatură, viaţa satului românesc, folosind rădăcini sau crengi. „Sunt lucrări pe care le-am realizat în lemn când eram mai tânăr, pentru că acum sănătatea nu îmi mai permite", ne-a mărturisit meşterul, în vârstă de 69 de ani, în timp ce-şi prezenta cu mândrie fiecare lucrare: marele patriot Avram Iancu, o sanie pentru adus fânul, o meliţă pentru cânepă, un război de ţesut etc.

Invitaţi în vernisaj au fost: Adriana Ruge, consilier în cadrul DJCPN Bihor, conf. univ. dr. Ramona Novicov, şefă de catedră la Facultatea de Arhitectură din Oradea, consilierul local Adriana Lipoveanu, preşedinta Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, şi Aurel Chiriac, directorul Complexului „Muzeul Ţării Crişului". Moderatoarea evenimentului a fost Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor. Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul acestei luni, putând fi vizitată de luni până vineri, între orele 10.00-18.00.