Eminescu a trecut prin Beiuș! Beiușenii au înțeles că urbea este înnobilată de această înscriere pe orbita astrului nepereche al culturii românești și au nemurit în piatră și bronz amintirea acelui moment de grație.

Trecerea Poetului prin urbea de pe Crișul Negru este unul dintre momentele care definesc traiectul comunitar, identitatea culturală a Beiușului conturându-se prin „intersectarea” destinului cetății cu câteva dintre astrele majore ale spiritualității românești, începând cu vlădica Samuil Vulcan și continuând, fast, cu Mihai Eminescu, despre care Ioan Slavici scria că ar fi trecut prin Beiuș cu intenția de a-și finaliza studiile tocmai la gimnaziul vulcanian.

Pentru a marca împlinirea celor 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, miercuri, 15 Ianuarie, la bustul Poetului a avut loc un moment liric. Intitulat „Eminescu – 170”, evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, în colaborare cu Asociația Culturală „Lioara”. La manifestarea cultura-artistică dedicată Zilei Culturii Naționale, au participat Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș, Nicolae Brânda și Iosif Tocoian, președintele, respectiv secretarul Asociației Culturale „Lioara”, elevi, dascăli, precum și alți iubitori ai versului eminescian.

Momentul liric pus în scenă de elevii Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a cuprins poeme și transpuneri muzicale din lirica eminesciană. La final, poetul Nicolae Brânda a recitat poezia proprie „Rugă”, scrisă în urmă cu jumătate de veac și dedicată lui Eminescu, după care participanții au depus omagiul lor floral la bustul Poetului național.

Pe lângă evenimentul menționat, elevii beiușeni au aniversat cei 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și prin spectacole organizate în școli, o notă de originalitate aducând micii vulcaniști din clasele a cincea și a șasea, care, prin muzică, poezie și imagine, au evocat perioada copilăriei poetului.