Sâmbătă a fost o zi specială pentru iubitorii de cultură. Oradea a sărbătorit apartenența ei la rețeaua Art Nouveau printr-o serie de evenimente care au pus în vedere unicitatea, eleganța și stilul bijuteriilor arhitecturale ale orașului.

Ediția 2024 s-a concentrat în jurul temei principale „Lumina”, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcțională și chiar interactivă. Programul bogat și captivant s-a întins pe durata întregii zile de sâmbătă, între orele 10.00-22.00, iar participarea a fost gratuită.

„Oradea a participat la evenimentele dedicate Art Nouveau pentru că este singurul oraș din România care face parte din această rețea, alături de orașe foarte importante. Au fost concepute evenimente care să atragă atenția asupra acestui patrimoniu. În oraș au fost organizate tururi ghidate aproape din oră în oră, au fost mai multe ateliere de creație la Casa Darvas-La Roche, un atelier de pictură în aer liber, un atelier de vitralii și un atelier de ceramică. Pe lângă ateliere am mai avut și prelegerea orădeanului Deodáth Zuh, conferențiar la Universitatea Catolică Eszterházy din Eger, Ungaria, despre Art Nouveau. Apoi, în fostul cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru, au fost puse la dispoziția orădenilor, trei proiecții speciale despre unul din cei mai mari reprezentanți ai Secessionului, pictorul austriac Gustav Klimt. Un film din 2006, cu John Malkovich în rol principal. Locurile la toate cele 3 proiecții s-au epuizat foarte repede. Seara au fost iluminate zece Palate Art Nouveau din centrul orașului”, a spus Bozsódi-Nagy Orsi de la Oradea Heritage care a adăugat că tot sâmbătă seara, de la ora 21.30, orădenii au luat parte la un spectacol imersiv în care lucrările lui Gustav Klimt au fost proiectate și animate pe pereții exteriori ai Bisericii Catolice „Sfântul Ladislau” din Piața Unirii.

Ziua s-a încheiat cu un concert de jazz al Luizei Zan Quintet, care a urcat pe scena amplasată în spatele Teatrului Regina Maria, la ora 22.00, cu cel mai recent proiect al ei, „In My Village”.