Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor informează proprietarii exploataţiilor nonprofesionale că au obligaţia să achiziţioneze crotaliile de la furnizorii primari sau secundari, autorizaţi în acest sens de ANSVSA, respectiv DSVSA.
Până în prezent, ANSVSA a aprobat şi înregistrat: 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine; 5 furnizori primari pentru crotalii de bovine; 3 furnizori primari pentru crotalii de suine. De asemenea, sunt aprobaţi şi înregistraţi de către DSVSA judeţene un număr total de 157 de furnizori secundari de crotalii. Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari cât şi direct proprietarilor exploataţiilor de creştere (cu excepţia abatoarelor, centrelor de colectare, târgurilor şi expoziţiilor de animale, bazelor de achiziţii, stânelor, taberelor de vară). Furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere. Precizăm că lista furnizorilor primari sau secundari autorizaţi de Autoritate, respectiv DSVSA, poate fi consultată pe site-ul http://www.ansvsa.ro.
De asemenea, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale au obligaţia: să solicite medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, identificarea şi înregistrarea animalelor deţinute prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare; să notifice medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi mişcările şi evenimentele suferite de animalele deţinute în vederea înregistrării acestora în BND prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare; să arhiveze în ordine cronologică formularele de identificare, mişcare şi declarare eveniment eliberate de medicul veterinar; să achite contravaloarea paşapoartelor pentru bovine la medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA.