Acordarea Sprijinului cuplat: condiţii pentru cânepa de ulei și fibră
Potrivit legii, fermierii trebuie să facă dovada că deţin autorizaţie de cultivare emisă de Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) şi respectă condiţiile specifice privind cultivarea cânepei.
Sprijinul cuplat se acordă fermierilor activi care au încheiat un contract cu unităţi de procesare aflate atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, pentru producţia obţinută și fac dovada că au realizat o producţie minimă de 600 kg seminţe/ha sau 10.000 kg tulpini uscate/ha. Pe lângă autorizaţia eliberată de DAJ, este necesară şi o copie de pe certificatul de înregistrare şi/sau certificatul constatator eliberate/eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau de o instituţie similară din statele membre UE, din care să rezulte activitatea de procesare a unităţii cu care a încheiat contractul. Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor recoltează probele pentru determinarea conţinutului de tetrahidrocanabinol (THC) la soiurile de cânepă cultivate şi transmit unui laborator specializat şi autorizat potrivit legii probele preluate, împreună cu datele de identificare ale producătorului agricol şi cele ale suprafeţei cultivate până la data de 15 septembrie a anului de recoltă. Până la data de 1 noiembrie a anului de recoltă, laborator specializat are obligaţia de a transmite MADR şi APIA raportul conţinând toate datele legate de conţinutul de THC al culturilor de cânepă pentru fibră, mai precis: conţinutul de THC, împărţit în tranşe/gradări de 0,1%; procedura utilizată; datele transmise de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor.
Pentru cultura de cânepă pentru ulei și fibră înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată, conform Legii nr. 266/2002 și cu Ordinului MADR nr. 59/2011. De asemenea, trebuie prezentată şi factura fiscală de achiziție a semințelor și document oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al UE sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE, sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.