Fermierii care au în proprietate o exploataţie agricolă şi care doresc să realizeze investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole în cadrul PNDR 2014-2020, pot aplica pentru sprijinul financiar aferent Submasurii 4.2.

Schema de ajutor de stat GBER vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în domeniile de intervenţii eligibile menţionate în Ghid. În ceea ce priveşte scopul acordării sprijinului de minimis, acesta este acela de a creşte competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun. Prin această măsură se urmăreşte atât introducerea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse neagricole sau de o calitate superioară, cât şi creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară. Pot fi beneficiari ai sprijinului întreprinderile definite conform legislaţiei naţionale în vigoare şi cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legii.

Valoarea maximă a ajutorului acordat în cadrul schemei aferentă sM 4.2 nu poate depăşi  plafonul maxim/proiect după cum urmează: 1.000.000 Euro/proiect - pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 1.500.000 Euro/proiect - pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 2.500.000 Euro/proiect - pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum şi pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat. În cazul în care beneficiarul solicită sprijin prin schema de minimis (dar nu mai mare de 200.000 Euro) pentru costuri generale proiect, plafoanele maxime pe proiect prevăzute anterior se reduc cu o valoare echivalentă unei intensităţi de până la 10% din însumarea cheltuielilor eligibile din bugetul GBER, respectiv cu maxim 10% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevăd construcţii‐montaj, respectiv cu max. 5% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevăd investiţii în achiziţii simple (fără construcţii‐montaj).