ANAF: Achiziții și importuri din UE - Modificări privind rambursarea de TVA
Contribuabilii stabiliți în România, care importă sau achiziționează bunuri sau servicii din alt stat membru al Uniunii Europene, au dreptul să solicite rambursarea taxei pe valoarea adăugată plătită în acel stat.
Potrivit Proiectului de Ordin lansat în dezbatere publică de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA aferentă importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii, efectuate în alt stat membru al Uniunii Europene, pe care le depun persoanele impozabile stabilite în România va fi modificată în perioada următoare. Potrivit noilor reglementări, pentru a obține rambursarea TVA-ului în statul membru de rambursare, solicitantul va trebui să adreseze o cerere de rambursare, pe cale electronică, statului membru respectiv, pe care o va înainta Fiscului competent din țara noastră, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziție de acesta din urmă. Fiscul românesc va transmite electronic autorității competente din statul membru de rambursare cererea de rambursare completată corespunzător.
Această cerere va fi reprezentată, ca și în prezent, de Formularul 318 „Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în România, depusă potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal”, a cărui nouă variantă urmează să fie aprobată. Cererea de rambursare va trebui să cuprindă: numele şi adresa completă ale solicitantului; o adresă de contact pe cale electronică; descrierea activităţii economice a solicitantului pentru care sunt achiziţionate bunurile şi serviciile; perioada de rambursare acoperită de cerere; o declaraţie din partea solicitantului că nu a livrat bunuri şi nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul statului membru de rambursare pe parcursul perioadei de rambursare, cu excepţia serviciilor de transport şi serviciilor auxiliare transportului, scutite în temeiul art. 144, 146, 148, 149, 151, 153, 159 sau 160 din Directiva 2006/112/CE şi a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către o persoană care are obligaţia de a plăti TVA în conformitate cu art. 194-197 şi 199 din Directiva 2006/112/CE; codul de înregistrare în scopuri de TVA al solicitantului; datele contului bancar, inclusiv codurile IBAN şi BIC. Pe lângă aceste informații, cererea de rambursare va trebui să mai conțină, pentru fiecare stat membru de rambursare și pentru fiecare factură sau document de import, următoarele date: numele şi adresa completă ale furnizorului sau prestatorului; cu excepţia importurilor, codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de înregistrare fiscală al furnizorului sau prestatorului, astfel cum au fost alocate de statul membru de rambursare; cu excepţia importurilor, prefixul statului membru de rambursare; data şi numărul facturii sau documentului de import; baza impozabilă şi cuantumul TVA exprimate în moneda statului membru de rambursare; cuantumul TVA deductibil, exprimat în moneda statului membru de rambursare; după caz, partea de TVA deductibilă; natura bunurilor şi a serviciilor achiziţionate. Potrivit Proiectului ANAF, cererea de rambursare se va depune până cel târziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmează perioadei de rambursare. O ultimă menţiune: Proiectul de ordin lansat de Fisc în dezbatere publică va duce la abrogarea și înlocuirea Ordinului ANAF nr. 3/2010, act normativ care reglementează în prezent modalitatea de rambursare a TVA-ului în această situație.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.