ANAF: Declararea şi plata impozitului pe profit
Firmele au obligația să depună până pe data de 25 martie formularul prin care se declară impozitul pe profit aferent anului 2015. Impozitul pe profit trebuie să fie calculat, declarat și plătit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii fiecărui trimestru.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru anul fiscal 2015, instituţiile de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit -, persoanele juridice străine, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, au depus Formularul 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat" pentru impozitul pe profit reprezentând plată anticipată efectuată trimestrial, pentru trimestrele I - IV, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii acestora. Termenul de declarare a fost și termen de plată. Până la data de 25 martie, acestea trebuie să depună la unităţile fiscale Formularul 101 "Declarație privind impozitul pe profit" și să efectueze plata impozitului pe profit pentru anul 2015. Noul Cod fiscal stabileşte că un contribuabil poate să opteze pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Cu alte cuvinte, acest sistem a impozitului pe profit este opţional, iar contribuabilii care aleg să îl aplice vor plăti impozitul pe profit anual cu plăţi anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie, care a fost actualizat recent. Anul acesta, contribuabilii şi-au putut exprima opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, până 1 februarie, dată până la care contribuabilii au putut depune Formularul 012 - "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit". Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuabilii care au ales acest sistem de impozitare sunt obligaţi să-l păstreze cel puţin doi ani fiscali consecutivi.
Potrivit Codului fiscal, persoanele juridice care se dizolvă cu lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit pentru perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării și data închiderii procedurii de lichidare. De asemenea, trebuie să plătească impozitul pe profit aferent până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent. Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună Formularul 101 și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile. În acest caz, perioada impozabilă este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilii au existat. Important! Nedepunerea la timp a Formularului 101 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei - pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 la 1.000 de lei - pentru celelalte persoane juridice. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF, care a fost actualizat în luna ianuarie, și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite prin e-mail.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.