ANAF: Din acest an, noi reglementări privind penalitatea de nedeclarare
Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 aduce dobânzi şi penalităţi de întârziere mai mici faţă de anul trecut. În schimb, noul sistem fiscal aduce şi câteva tipuri noi de penalizări, precum penalitatea de nedeclarare, care nu exista până acum.
Concret, prin noile adoptarea noilor reglementări se face diferenţierea între contribuabilii cu un comportament fiscal corect, adică cei care declară corect sumele datorate şi, respectiv, contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă, care îşi diminuează obligaţiile fiscale prin depunerea de declaraţii incorecte sau nedeclararea obligaţiile fiscale. Astfel, potrivit Noului Cod de procedură fiscală, contribuabilii care nu îşi declară corect veniturile vor fi sancţionaţi suplimentar. Astfel, penalitatea de nedeclarare este o obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declarații de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale. Potrivit art. 181, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul, respectiv plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Penalitatea nu va fi stabilită de Fisc, dacă aceasta este mai mică de 50 lei.
Codul de procedură fiscală stabileşte, la art. 181 alin. (3), că penalitatea de nedeclarare se majorează cu 100% în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare. Actul normativ, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, mai prevede că penalitatea de nedeclarare va putea fi redusă, la cererea contribuabilului, respectiv plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie: se sting prin plată sau compensare; sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii. În acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată. Atenţie! Aplicarea penalităţii de nedeclarare NU înlătură obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Ordinul ANAF nr. 3834/2015 prevede că penalitatea de nedeclarare se stabilește de către unitatea fiscală competentă în administrarea obligațiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului și se comunică prin decizie referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare. Concret, termenul de plată al penalităților de nedeclarare calculate de către organul fiscal se stabilește în funcție de data comunicării acestor decizii, astfel: dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv; dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.