ANAF: Impozitarea veniturilor din alte surse în 2017
Este vorba despre: venituri din activități independente, venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri din pensii, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăților imobiliare, venituri din alte surse. Articolul 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal defineşte veniturile din alte surse astfel: ”în categoria veniturilor din alte surse se includ, însă nu se limitează la următoarele venituri impozabile: „veniturile din activităţi, altele decât cele de producţie, comerţ, prestări de servicii, profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activităţi independente şi cap. VII – Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură”. În ceea ce priveşte veniturile din alte surse, obligaţia reţinerii şi plăţii impozitul pe venit de 16%, revine plătitorului de venit. Impozitul este considerat impozitul final, care se declară şi se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Din punct de vedere al contribuţiilor sociale pentru veniturile din alte surse se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din alte surse, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din investiții și/sau din alte surse, contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de unitatea fiscală competentă, prin decizie de impunere anuală, pe baza informațiilor din declarația privind venitul realizat sau din declarația privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum și pe baza informațiilor din evidența fiscală, după caz. În cazul veniturilor ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. Pentru veniturile ale căror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară, contribuția datorată lunar se calculează asupra acestor baze de calcul.
Persoanele care realizează venituri din alte surse nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează: venituri din salarii sau asimilate salariilor; venituri din pensii; venituri din activități independente; venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III; indemnizații de șomaj; indemnizații pentru creșterea copilului; ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare; indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
De precizat că pentru a nu fi reconsiderate ca find venituri din activitati independente sau venituri din salarii se recomanda folosirea unor contracte conform Codului Civil numai pentru activități ocazionale, care nu au nici caracterul unei activități salariale și nici nu generează obligativitatea constituirii unei PFA, astfel încât încadrarea în categoria “venituri din alte surse” să fie conformă realității.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.