Ordinul nr. 2097/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 634 din 20 august,  aduce modificări în ceea ce priveşte procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

Prevederile care reglementează regimul derogatoriu de declarare, cel care permite agenților economici să nu mai depună declarații fiscale în perioada în care au activitatea suspendată, au fost modificate, potrivit unui Ordin publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Noile dispoziții, care au și intrat în vigoare, vizează încetarea regimului derogatoriu de declarare, stabilind noi situații în care firmele și persoanele fizice autorizate vor fi obligate să revină la fluxul normal de depunere a declarațiilor. Noile reguli reglementează condițiile în care regimul derogatoriu de declarare încetează, stabilind noi cazuri în care acest lucru se va întâmpla. Astfel, prin Ordinul ANAF nr. 2097/2015, Fiscul completează cadrul legal și stabilește că regimul derogatoriu de declarare încetează obligatoriu în luna în care sunt instituite, în sarcina contribuabilului, noi obligații declarative pentru impozite, taxe și contribuții datorate la bugetul de stat pe care nu le avea la momentul aprobării regimului derogatoriu. Până acum, încetarea regimului derogatoriu se făcea doar la data aprobată pentru încetarea acestuia sau începând cu luna în care nu mai era îndeplinită vreuna dintre condițiile care îi permiteau aplicarea regimului.

De asemenea, în caz de inactivitate temporară, unitatea fiscală competentă poate aproba, la cererea contribuabilului, aplicarea regimului derogatoriu, care constă în depunerea la alte termene sau condiţii de depunere a declaraţiilor fiscale pentru impozitele, taxele şi contribuţiile administrate de ANAF. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabili trebuie să respecte anumite condiţii: să nu desfăşoare nici un fel de activitate; să nu obţină venituri din exploatare, financiare, extraordianare sau alte venituri; să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului; să figureze în evidenţa fiscală; să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor; să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare; să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi; în cazul contribuabililor, persoane juridice, inactivitatea temporară să fie înscrisă în registrul comerţului.

Regimul de declarare derogatoriu poate fi aprobat pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Regimul de declarare derogatoriu îşi încetează valabilitatea: la data aprobată pentru încetarea acestuia; începând cu luna în care nu mai este îndeplinită oricare dintre condiţiile menţionate anterior; începând cu luna în care în sarcina contribuabilului sunt instituite noi obligaţii declarative pentru impozite, taxe şi contribuţii datorate bugetului de stat.