ANAF: Regimul caselor de marcat electronice fiscale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte contribuabililor că au obligaţia de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie.
Obligaţie
Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparatele de marcat electronice fiscale şi să le predea clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură. Până la repunerea în funcţiune a aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici utilizatori sunt obligaţi să înregistreze într-un registru, special întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită facturi pentru respectivele operaţiuni, la cererea clientului. Bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar se semnează şi se ştampilează de emitent. În cazul în care în acelaşi spaţiu se efectuează atât livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cât şi livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care nu există această obligaţie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate şi/sau serviciile prestate. Obligaţia agenţilor economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ia naştere de la data începerii activităţilor comerciale desfăşurate în fiecare locaţie.
Activităţi exceptate
Nu au obligaţia utilizării AMEF, operatorii economici care desfăşoară: comerţ ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate; livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale; serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate; vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi; transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite; activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite. De reţinut! Nu sunt exceptate activităţile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice; vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult; comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă; serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului; vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.