ANAF: Reguli noi la întocmirea situațiilor financiare în 2015
Situațiile financiare din 2015 vor fi întocmite confo
rm noilor reglementări cuprinse în OMFP nr. 1802/2014, care aprobă reglementările contabile conforme cu Directiva nr. 34/2013 privind contabilitatea. OMFP nr. 1802/2014 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015.
Elementele de noutate absolută vizează: o reclasificare a entităților economice în categoriile de microentități, entități mici, entități mijlocii și mari, iar în funcție de această clasificare, fiecare dintre aceste entități va întocmi situații financiare prescurtate sau cu mai multe componente și transpunerea în legislația națională a mai multor standarde IFRS față de cele deja existente. Microentităţile sunt entităţile care, la data bilanţului, nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor: 350.000 euro; cifra de afaceri netă: 700.000 euro; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 10.
Entităţile mici sunt entităţile care, la data bilanţului, nu se încadrează în categoria microentităţilor şi care nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor: 4.000.000 euro; cifra de afaceri netă: 8.000.000 euro; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.
Entităţile mijlocii şi mari sunt entităţile care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor: 4.000.000 euro;
cifra de afaceri netă: 8.000.000 euro; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50. Aceste criterii de clasificare se au în vedere la stabilirea formatului situațiilor financiare anuale și a numărului de componente ale acestor situații financiare.
Situațiile financiare anuale au în continuare ca obiectiv prezentarea imaginii fidele a activelor, datoriilor, poziției financiare și a profitului entității. Sunt recunoscute următoarele principii contabile: principiul intangibilității bilanțului; principiul contabilității de angajamente; principiul permanenței metodelor (care obligă entitatea să utilizeze politici și metode contabile în mod consecvent de la un exercițiu financiar la altul); principiul prudenței; principiul necompensării; principiul evaluării separate a elementelor de activ și datorii; principiul evaluării la costul de achiziție sau costul de producție; principiul pragului de semnificație.
Sunt supuse auditului entităţile care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor: 3.650.000 euro; cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50. Obligaţia de auditare pentru aceste entități se aplică atunci când acestea depăşesc limitele respective în două exerciţii financiare consecutive. De asemenea, entităţile respective sunt scutite de la obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale, dacă limitele a două din cele trei criterii menţionate nu sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.