ANAF: Reguli privind regimul de declarare derogatoriu
Regimul derogatoriu se aplică doar societăţilor care îşi înregistrează inactivitatea temporară la Oficiul Registrului Comerţului (ORC).
Ordinul ANAF nr. 2097/2015 stabileşte că societăţile comerciale care îşi suspendă activitatea economică au la dispoziţie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, să nu mai depună la autorităţile fiscale declaraţiile pentru impozitele, taxele şi contribuţiile pe care le datorează bugetului de stat. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, contribuabilii pot depune o cerere la Fiscul în a cărei evidenţă fiscala sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii. Totuşi, regimul derogatoriu se aplică doar societăţilor care îşi înregistrează inactivitatea temporară la Oficiul Registrului Comerţului (ORC). De aceea, odată cu cererea de solicitare a regimului derogatoriu se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de către ORC privind starea societăţilor comerciale, referitoare la suspendarea temporară a activităţii acestora.
Pentru a beneficia de regimul derogatoriu de depunere a declaraţiilor, agentul economic nu poate să aibă salariaţi şi trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii: să nu desfăşoare nici un fel de activitate; să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare şi/sau venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor; să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului; să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite; să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor; să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare; să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi; inactivitatea temporară să fie înscrisă în Registrul Comerţului.
Firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale: Declaraţiile 100 (obligaţiile de plată la bugetul de stat), 101 (impozitul pe profit), 104 (distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor), 120 (decont privind accizele), 130 (decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă), 300 (decont de TVA), 112 (obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominală a persoanelor asigurate). Atenţie! Pe perioada regimului de declarare derogatoriu, firmele sunt obligate să întocmească şi să depună situaţii financiare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.