ANAF. Venituri din premii/jocuri de noroc - Obligaţii declarative în vigoare
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), distincţia între veniturile din premii şi veniturile din jocuri de noroc se face în funcţie de plătitorul de venit care, în cazul veniturilor din jocuri de noroc este o persoană juridică organizatoare de jocuri de noroc autorizată.
Veniturile din premii sunt veniturile în bani şi/sau în natură din concursuri, ca de exemplu: venituri sub formă de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultură, ştiință şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii; venituri sub formă de premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne şi internaționale; sumele primite ca urmare a participării la Loteria bonurilor fiscale; sumele primite din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale. Nu sunt venituri impozabile următoarele venituri din premii: veniturile realizate din fiecare premiu obţinut în bani şi/sau în natură sub valoarea de 600 lei inclusiv; materialele publicitare, pliantele, mostrele, punctele bonus acordate cu scopul stimulării vânzărilor; reducerile comerciale de preţ acordate persoanelor fizice, altele decât cele acordate contribuabililor care obţin venituri pentru care se aplică regulile prevăzute pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Veniturile din premii se impozitează cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net calculat prin scăderea din venitul brut a sumei de 600 lei pentru fiecare premiu: Impozit pe venitul din premii = (venitul din premii - 600 lei) x 10%. Calcularea, reţinerea la sursă, declararea şi plata impozitului se face de plătitorul de venit, în momentul plății. Impozitul calculat şi reţinut este impozit final, iar plata impozitului se face la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, acestea reprezintă sumele încasate, bunurile şi serviciile primite ca urmare a participării la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, de la orice persoană juridică autorizată să exploateze jocuri de noroc. Organizatorul/plătitorul de venituri din jocuri de noroc are obligaţia calculării şi reţinerii la sursă a impozitului datorat, la fiecare plată, prin aplicarea baremului de impozitare asupra fiecărui venit brut primit de un participant: venitul brut până la 10.000 lei - cota de impozitare este de 3%; peste 10.000 până la 66.750 lei inclusiv - 300 lei + 20% ceea ce depăşeşte suma de 10.000; peste 66.750 lei - 11.650 lei + 40% ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Plata impozitului se face la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Pentru veniturile realizate din jocuri de noroc la distanță sau on-line (jocuri de noroc care se desfăşoară doar prin intermediul oricărui sistem de comunicaţii: internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă şi orice alte sisteme de transmisie), impozitul datorat se determină de asemenea prin aplicarea baremului de impozitare menţionat mai sus și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar. De precizat că declararea impozitului pe veniturile din premii şi din jocurile de noroc de către organizator/plătitorul de venit se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, prin formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”; anual, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile, respectiv pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”. Pentru veniturile din premii și din jocuri de noroc NU se datorează contribuții sociale obligatorii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.