Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit, în data de 27 mai, o notificare de alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje privind contaminarea cu Escherichia Coli a două loturi de castraveţi de origine Spania, care au condus la înregistrarea a peste 200 de cazuri de îmbolnăviri şi la 2 decese.

În aceeaşi zi, conducerea ANSVSA a dispus de urgenţă aplicarea unor măsuri, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri în România. Imediat au fost notificate structurile teritoriale ale ANSVSA pentru monitorizarea prezenţei produselor incriminate din respectivele loturi la distribuitorii şi comercianţii din ţara noastră, astfel încât să fie determinată orice prezenţă a acestora în sistemul comercial din România. În cadrul monitorizării, inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene verifică şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete (catering-uri, restaurante, cantine, etc.). În aceeaşi zi au fost notificate, de către Punctul Naţional de Contact al României din cadrul ANSVSA, celelalte autorităţi implicate în cadrul RASFF, respectiv Ministerul Sănătaţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. ANSVSA reia apelul către cetăţeni de a respecta regulile de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea: spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete; spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc); tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii); depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente; fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum; evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor; persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei. De precizat că ANSVSA continuă monitorizarea la nivel naţional, prin structurile teritoriale, acţiune dublată de verificări ale opratorilor şi acţiuni de informare a populaţiei.